Artikel: Publiek-private relaties rondom normovertredend gedrag van werknemers

Private veiligheid staat in de belangstelling. De bestrijding van criminaliteit wordt in het huidige tijdsbestek niet meer gezien als een taak die alleen bij de overheid ligt. Private veiligheidsactoren hebben wereldwijd gezien een belangrijke rol in de productie van veiligheid. Volgens een schatting van de Britse krant The Guardian waren er in 2017 om en nabij twintig miljoen private veiligheidsactoren werkzaam. Voor Nederland geldt dat er op peildatum 3 april 2018 in totaal 2930 vergunningen onder de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (hierna: Wpbr) waren afgegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Bevindingen en praktijkimplicaties uit een onderzoek naar de criminele ontwikkeling van fraudeurs

Liegen, bedriegen en regels overtreden – de bouwstenen van fraude – is de mens niet vreemd. Wetenschappelijk onderzoek uit verschillende vakgebieden laat zien dat mensen zich zowel in hun private als zakelijke leven schuldig maken aan zulke transgressies. Toch zullen maar weinig individuen overgaan tot grootschalige belasting-, faillissements- of beleggingsfraude. Over het proces waarlangs en de redenen waarom managers, bestuurders of ondernemers zich inlaten met deze serieuze vormen van fraude is – ondanks de grote maatschappelijke gevolgen van dergelijke vormen van criminaliteit – nog relatief weinig bekend in de criminologie.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Bestuurlijke aanpak van ondermijning

Hoewel een bestuurlijke aanpak van criminaliteit in Nederland inmiddels al een aantal jaren gemeengoed is, lijkt er de laatste tijd vaker sprake van kritiek op deze aanpak. Die concentreert zich, zo laten de navolgende voorbeelden zien, vooral op één onderdeel: de bevoegdheden van de burgemeester als handhaver van de openbare orde, wanneer die worden ingezet om ondermijning te bestrijden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Moeite met maatwerk bij het opleggen van boetes voor schending van de inlichtingenplicht uit de Participatiewet

Op overtreding van de zogenoemde inlichtingenplicht uit de Participatiewet staat een bestuurlijke boete (hierna: boete). Die verplichting houdt in dat de belanghebbende het college van burgemeester en wethouders op verzoek of uit eigen beweging mededeling doet van alle feiten en omstandigheden waarvan hem redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat die van invloed kunnen zijn op het recht op bijstand. De inlichtingenplicht vormt de keerzijde van het recht op bijstand. Overtreding van die verplichting, waardoor ten onrechte (te hoge) bijstand is ontvangen, wordt ook wel uitkeringsfraude genoemd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Criminologie en bijzonder strafrecht

In deze bijdrage wordt in het kort het onderwerp van dit themanummer van TBS&H geïntroduceerd. In dit redactioneel wordt de invloed en betekenis van de criminologie voor de publiekrechtelijke rechtshandhaving verkend. Daarnaast wordt aan de hand van de verschillende bijdragen aan dit themanummer het speelveld van deze vorm van criminologie verkend.

Read More
Print Friendly and PDF ^