Artikel: De burgemeester als ziektebestrijder?

De uitbraak van het coronavirus heeft niet alleen veel gevraagd van de bevolking, maar ook van de (straf)rechtspleging. Zo zijn verschillende juridische instrumenten ontwikkeld om dit virus in te dammen. Deze instrumenten zijn niet alleen strafrechtelijk van aard, maar ook bestuursrechtelijk. Het bestuursrecht en corona zijn op verschillende manieren met elkaar verbonden. Ten eerste bevat het bestuursrecht juridische instrumenten om de pandemie te bestrijden, zoals de Wet publieke gezondheid. Ten tweede biedt het bestuursrecht instrumenten om de gevolgen van de pandemie af te zwakken en ten derde heeft corona grote gevolgen gehad voor de manier waarop de overheid haar werk doet. In dit redactioneel wordt de aandacht besteed aan een voorgestelde nieuwe bevoegdheid voor de burgemeester, namelijk een sluitingsbevoegdheid. Hartmann en Sackers hebben er terecht op gewezen dat met de wijziging van de Wet publieke gezondheid lang nog niet alle rechtsvragen zijn beantwoord. Een van de voorgestelde coronamaatregelen is de wijziging van de Wet publieke gezondheid in verband met een sluitingsbevoegdheid ten aanzien van publieke en besloten plaatsen wegens een uitbraak. Met deze bevoegdheid lijkt de burgemeester dus ook een rol te krijgen als ziektebestrijder.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Interveniëren met effect?

Fraude, milieucriminaliteit en witwassen veroorzaken grote schade aan maatschappij, economie en milieu. Het belang van het voorkomen en bestrijden ervan is evident, maar de wijze waarop is niet eenvoudig. Recente onderzoeksrapporten laten zien dat het adequaat voorkomen en bestrijden geen sinecure is. Wetgeving is vaak ingewikkeld en de omstandigheden en gevolgen van de delicten zijn doorgaans verscholen. Het handhavingsstelsel is bovendien gelaagd, met zowel publieke als private partijen die uiteenlopende rollen en bevoegdheden hebben. Handhavingsinstrumenten, van preventief tot punitief, kunnen nog doeltreffender en effectiever worden ingezet.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Fiscaal boete- en strafrecht: openbaar, maar toch geheim

Bij het opleggen van fiscale boeten (met name hoofdstuk VIIIA AWR) en bij de opsporing, vervolging en berechting van de bij de belastingwet strafbaar gestelde feiten (met name hoofdstuk IX AWR) kan de samenloop van het strafrecht en het belastingrecht tot fricties leiden. In zijn promotieonderzoek naar de fiscale geheimhoudingsbepaling van artikel 67 Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) heeft Van der Star aan de hand van een vijftal relevante elementen – de doelstellingen, de onderworpen subjecten, het object van geheimhouding, de fiscale afbakening en tot slot de uitzonderingen en ontheffingen – de fiscale geheimhoudingsbepaling uitputtend geanalyseerd. De consequenties van het strikte geheimhoudingsregime voor het fiscaal boete- en strafrecht heeft de auteur grotendeels buiten beschouwing gelaten. Toch is over fiscale geheimhouding op het snijvlak van belasting- en strafrecht het nodige te zeggen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De bevoegdheid tot ‘onderzoeken’ in strafrecht en bestuursrecht

In dit artikel gaat de auteur in op het ‘zoekstelsel’ zoals dit geldt in de strafvordering en in het bestuursrecht. Na een analyse van zoekbevoegdheden uit het Wetboek van Strafvordering, de Wet op de economische delicten, de Wet wapens en munitie, de Algemene wet bestuursrecht en de Wet op de accijns komt de auteur tot de conclusie dat het strafrecht en het bestuursrecht systematisch gezien een vergelijkbaar drieledig zoekstelsel kennen, bestaande uit zoekend rondkijken (gekoppeld aan een betredingsbevoegdheid), doorzoeken (dat zowel in het bestuursrecht als in het strafrecht een steunbevoegdheid is) en ‘onderzoeken’, dat een zelfstandige bevoegdheid is die onder omstandigheden op een feitelijke doorzoeking mag neerkomen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Leestip: Strafrechtelijke criminologie | Een thematische inleiding in de relatie tussen criminologie en strafrecht

Het handboek bestaat uit zeven delen waarin de volgende onderwerpen aan bod komen. In het eerste deel wordt een introductie gegeven over de grondslagen van de strafrechtelijke criminologie. De onderwerpen die hier worden besproken hebben een meer theoretisch karakter, zoals de vraag wat precies wordt verstaan onder ‘criminaliteit’ en wat de criteria voor strafbaarstelling zijn. Ook wordt in dit deel aandacht besteed aan de methoden en technieken in de strafrechtelijke criminologie.

Read More
Print Friendly and PDF ^