De bestrijding van corruptie: een Europese prioriteit

In juni 2024 verscheen een voorstel voor een Europese richtlijn voor de bestrijding van corruptie. Corruptie is een belangrijk probleem en heeft ernstige gevolgen. De bestrijding daarvan krijgt terecht hoge prioriteit. Tegelijkertijd is 'corruptie' moeilijk te definiëren. Het richtlijnvoorstel kiest voor een brede benadering van corruptie en wil bijvoorbeeld ook 'ongeoorloofde beïnvloeding' strafbaar stellen. Het richtlijnvoorstel onderstreept het belang van preventie van corruptie. De lidstaten dienen een risicogebaseerde aanpak in te voeren, waarbij ook gerichte maatregelen per sector genomen kunnen worden. Financiële ondernemingen hebben hier al langer mee te maken vanwege de verplichting om belangenverstrengeling te voorkomen. Deze verplichting krijgt naar verwachting meer aandacht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Een nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht – de implicaties voor Nederland

Op 20 mei 2024 is de nieuwe Europese Richtlijn voor milieustrafrecht ("de Richtlijn") in werking getreden. Hiermee worden de Richtlijnen 2008/99/EG ("Richtlijn uit 2008") en 2009/123/EG vervangen. De Richtlijn uit 2008 was een belangrijke stap om milieucriminaliteit via het strafrecht aan te pakken. Uit een door de Europese Commissie ("Commissie") uitgevoerde evaluatie naar de Richtlijn uit 2008 volgde dat de Richtlijn uit 2008 in de praktijk niet het gewenste effect had. De opgelegde sancties bleken te laag om afschrikkend te werken, het aantal succesvolle onderzoeken naar en vervolgingen van milieucriminaliteit bleef zeer laag en er was onduidelijkheid over de definities. Daarnaast constateerde de Commissie op alle niveaus van de handhavingsketens leemten. Ook werden tekortkomingen op het gebied van middelen, gespecialiseerde kennis en samenwerking bij politie, Openbaar Ministerie en rechtbanken geconstateerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Bescherming tegen aansprakelijkheid voor witwassen bij het onbewust verkrijgen van crimineel vermogen

Biedt de kwalificatieuitsluitingsgrond die geïntroduceerd is in het Nalatenschapsarrest voldoende rechtsbescherming voor strafrechtelijke aansprakelijkheid voor witwassen bij het onbewust verkrijgen van crimineel vermogen of dienen de Nederlandse witwasdelicten aangepast te worden?

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De tenlastelegging in btw-carrouselfraudezaken. Een verkeersbord zonder pijlen.

In btw-carrouselfraudezaken biedt de tenlastelegging de verdediging in strafzaken doorgaans onvoldoende handvatten voor een deugdelijke verdediging. Daarom pleiten de auteurs in deze bijdrage voor een alternatieve manier van ten laste leggen in dit soort strafzaken, waarbij per ten laste gelegde belastingaangifte naar een gering aantal specifieke transacties wordt verwezen. Deze voorgestelde wijze van ten laste leggen komt het debat ter zitting volgens de auteurs ten goede omdat hiermee alle procesdeelnemers aanstonds duidelijk is waarover tijdens het onderzoek ter terechtzitting dient te worden ‘gedebatteerd’.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Wie, wat, hoe en waarom? Particuliere opsporing in de context van interne financieel-economische criminaliteit

Particulier onderzoek is een bloeiende sector, die echter slechts in beperkte mate empirisch is onderzocht. In deze bijdrage wordt het thema particulier onderzoek besproken, waarbij onder andere wordt ingegaan op het particuliere onderzoek, de betrokken actoren en de bijdrage van particulier onderzoek aan de bestrijding van financieel-economische criminaliteit. Deze bijdrage kan liggen in eigenstandige afdoening buiten het strafrecht om. Hoewel particuliere onderzoekers geen opsporingsbevoegdheden hebben en geen onderdeel uitmaken van het strafrechtelijke apparaat, kunnen zij echter ook een bijdrage leveren aan de strafrechtelijke opsporing.

Lees verder: 

Print Friendly and PDF ^