Artikel: De regels van het OM over de kennisneming van processtukken door slachtoffers nader beschouwd

Op 1 maart 2024 is de Aanwijzing slachtoffers in het strafproces in werking getreden. Deze Aanwijzing vervangt de Aanwijzing Slachtofferrechten en bevat nieuwe regels voor de kennisneming van processtukken door slachtoffers. Het Openbaar Ministerie hanteert sindsdien het uitgangspunt dat voor het weigeren van een verzoek tot kennisneming van processtukken door het slachtoffer geen machtiging van de rechter-commissaris is vereist en het slachtoffer tegen deze beslissing geen bezwaar kan maken bij de rechter-commissaris. In deze bijdrage wordt dit standpunt door de auteur betwist aan de hand van wetsgeschiedenis, jurisprudentie en literatuur.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Van signalering tot bestraffing van belastingfraude: over het volwassenheidsniveau van fiscale rechts­bescherming 40 jaar na ‘Öztürk tegen Duitsland’

Omdat fiscale boetes en straffen als criminal charge kwalificeren, zijn op de fiscaal overtreder de rechten van artikel 6 EVRM, die toezien op een eerlijk proces, van toepassing. Het zijn deze rechten waarmee de autoriteiten in de vorm van waarborgen rekening moeten houden. Voor fiscale criminal charges geldt een hogere mate van rechtsbescherming dan voor fiscale maatregelen die geen criminal charge opleveren (zoals navordering of naheffing). Deze bijdrage gaat over actuele ontwikkelingen binnen deze waarborgen in de verschillende fasen van signalering tot bestraffing van fiscale fraude.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Behoefte aan samenhang

Op 1 april 2029 zal het nieuwe Wetboek van Strafvordering in werking treden. Daarmee zal voor het eerst in ruim honderd jaren een nieuw algemeen wetboek op het terrein van het straf(proces)recht in werking treden; een bepaald zeldzame gebeurtenis. Bij de totstandbrenging van een nieuw wetboek treedt het grondwettelijk verankerde codificatiebeginsel (artikel 107 Grondwet (Gw)) op de voorgrond.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wat kunnen advocaten en notarissen leren uit de tuchtrechtspraak over de Wwft?

Dit artikel gaat over de rol van de Wwft in het notariële en in het advocatuurlijke tuchtrecht. Aan de hand van tuchtrechtspraak vanaf 2018 wordt voor beide beroepsgroepen een overzicht geschetst van de verschillende onderwerpen die in het tuchtrecht aan de orde komen en hoe daarover door de tuchtrechters wordt geoordeeld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Openbaarmaking van sanctiebesluiten en overtredingen op grond van de Wft: waar zijn de waarborgen?

Bij de openbaarmaking van sanctiebesluiten en overtredingen op basis van de Wft moet de toezichthouder een evenredigheidstoets uitvoeren. Als de nadelen van openbaarmaking onevenredig zijn ten opzichte van de beoogde doelen, moet de publicatie zo worden vormgegeven dat deze niet te herleiden is tot de gesanctioneerde. Deze toets wordt vaak terughoudend toegepast, waardoor de rechten van de gesanctioneerde niet altijd voldoende gewaarborgd zijn. Dit artikel verkent hoe deze evenredigheidstoets in de praktijk wordt toegepast en welke handvatten het internationaal en Europees recht bieden voor een herijking van de evenredigheidstoets.

Read More
Print Friendly and PDF ^