Proefschrift: Betrouwbaarheid van getuigenverklaringen in het strafrecht

Getuigenverklaringen spelen een centrale rol in strafzaken, maar hun betrouwbaarheid is niet vanzelfsprekend. Uit rechtspsychologisch onderzoek blijkt dat getuigen onderhevig zijn aan talloze beïnvloedende factoren. Fouten kunnen ontstaan tijdens het waarnemen van een gebeurtenis, het opslaan van herinneringen, of het reproduceren ervan. Bovendien is het mogelijk dat getuigen bewust onjuiste informatie verstrekken. Indien de rechter een onware getuigenverklaring als bewijs toelaat, kunnen fatale fouten optreden: een schuldige verdachte wordt vrijgesproken of een onschuldige veroordeeld. Kesteloo onderzoekt daarom in haar proefschrift hoe het Nederlandse strafrecht omgaat met deze risico’s, en in hoeverre het systeem getuigenverklaringen betrouwbaar en eerlijk weet te benutten.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Het klimaattransitieplan: over de implementatie van artikel 22 CSDDD in de Wivo

In deze bijdrage staat het klimaattransitieplan centraal. Het Nederlandse conceptwetsvoorstel ter implementatie van de Corporate Sustainability Due Diligence Directive, de zogeheten Wet internationaal verantwoord ondernemen, verplicht zeer grote ondernemingen om een klimaattransitieplan op te stellen en naar beste vermogen uit te voeren. De belangrijkste verplichting voor een onderneming is om in haar transitieplan vast te stellen hoe zij haar bedrijfsmodel en -strategie in lijn brengt met de beperking van de opwarming van de aarde tot 1,5 °C in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs. In deze bijdrage worden de inhoudelijke vereisten van het klimaattransitieplan besproken aan de hand van voorbeelden en een aantal kernbegrippen toegelicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Transparency publiceert handreiking voor effectieve meldregeling in private en publieke sector 

Op 31 maart publiceerde Transparency International Nederland een handreiking om organisaties te begeleiden in het opzetten van een effectieve meldregeling en zo te ondersteunen bij het creëren van een veilige meldcultuur. De noodzaak hiertoe is groot: volgens een evaluatie van de Klokkenluiderswet blijkt dat melders vaak ontevreden zijn en veel persoonlijk nadeel ondervinden na het doen van een melding.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Gepaste zorgvuldigheidsverplichtingen uit de CSDDD en de omzetting in Nederlandse wetgeving

In deze bijdrage wordt ingegaan op de gepaste zorgvuldigheid (human rights and environmental due diligence) zoals die vanaf 26 juli 2027 door de Corporate Sustainability Due Diligence Directive zal worden geëist van grotere ondernemingen. Er wordt besproken wat deze gepaste zorgvuldigheid inhoudt en welke stappen een onderneming in dat verband in de eigen bedrijfsvoering en in haar toeleveringsketens moet zetten. Vervolgens wordt bezien hoeveel speelruimte Nederland heeft bij de implementatie van deze richtlijn en wordt besproken hoe deze ruimte in het consultatievoorstel ter implementatie van de CSDDD is gebruikt. De CSDDD wordt in Nederland omgezet zonder een nationale kop. Wel zijn sommige bepalingen uit de CSDDD op een iets andere plek terechtgekomen. Hoewel een aantal aandachtspunten wordt besproken, is deze wijze van implementatie nuttig om in Europa een zoveel mogelijk gelijk speelveld te creëren. Daarna wordt meer in detail ingegaan op deze gepaste zorgvuldigheid en de voor juristen relevante aspecten daarvan, waaronder de wijze waarop die in contracten vorm moet krijgen, en de in dat verband in ontwikkeling zijnde Europese Model Clausules, en hoe die zich verhoudt met de ook in de CSDDD opgenomen verplichting tot herstel. Ten slotte wordt ingegaan op het raadplegen van belanghebbenden, hetgeen ook een belangrijke verplichting is in het verband met gepaste zorgvuldigheid onder de CSDDD.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: CSDDD, Corporate governance en Jadar-lithium

Besproken wordt welke ondernemingen aan CSDDD-verplichtingen onderworpen zullen zijn, welke materiële en procedurele zorgvuldigheidseisen voor deze ondernemingen gaan gelden, en welke gevolgen dit heeft voor de governance binnen de groep waarin de betrokken onderneming functioneert. De theorie wordt getoetst aan het project van Rio Tinto om in de Servische Jadar-vallei een lithiummijn te gaan openen, met aanzienlijke risico’s voor mens en milieu. De nationale wetgeving van EU-lidstaten ter implementatie van de CSDDD werpt haar schaduw vooruit.

Read More
Print Friendly and PDF ^