Het beroepsgeheim is geen rustig bezit

Stel: de politie belt alle ziekenhuizen in de regio met de vraag of er op de Spoedeisende Hulp iemand is behandeld met een schotwond. Moet een arts van de Eerste Hulp hier antwoord op geven?

Read More
Print Friendly and PDF ^

CCBE luidt noodklok over inperken beroepsgeheim advocatuur

De Europese Balie, de stem van ruim 1 miljoen Europese advocaten, luidt de noodklok over pogingen van Europese regeringen om het beroepsgeheim van advocaten in te perken.The Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE) uit in een stevig statement haar zorgen over ongefundeerde geluiden dat advocaten hun beroepsgeheim zouden misbruiken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Promotie Nathalie Fanoy: Geheimhoudingsplicht en verschoningsrecht van advocaten in Nederland

Nathalie Fanoy evalueert de huidige Nederlandse regeling van de geheimhoudingsplicht en het verschoningsrecht van de advocaat. Daarbij kijkt zij of uitzonderingen en beperkingen toelaatbaar zijn en zo ja, onder welke voorwaarden, zonder afbreuk te doen aan het algemeen rechtsbeginsel dat vertrouwelijke communicatie tussen advocaat en cliƫnt beoogt te waarborgen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verschoningsrecht: opstelsom van procedurele onregelmatigheden geen zelfstandige reden voor gegrondverklaring beklag

Hoge Raad 11 juli 2017, ECLI:NL:HR:2017:1323

Het gaat in de onderhavige zaak om stukken en gegevensdragers die in beslag zijn genomen tijdens een doorzoeking ter inbeslagneming die op 11 april 2016 ten kantore van de Klagers (notaris en kandidaat-notaris) heeft plaatsgevonden. Deze doorzoeking werd verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar een verdenking van de Klagers ter zake van overtreding van art. 16 van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (de Wwft) en een verdenking van drie andere personen, te weten Betrokkene 1, Betrokkene 2 en Betrokkene 3 (niet-verschoningsgerechtigden), ter zake van witwassen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beklag door ambulancedienst tegen inbeslagname geluidsopname 112-melding

Rechtbank Den Haag 7 juli 2017, ECLI:NL:RBDHA:2017:7496

Klaagster heeft erop gewezen dat de geluidsopname van de 112-melding onderdeel uitmaakt van het medische dossier van het slachtoffer en derhalve valt onder het medisch beroepsgeheim en dat het verschoningsrecht heeft te gelden. Er is geen uitdrukkelijke toestemming van het slachtoffer te verkrijgen, daar het slachtoffer is overleden.

Read More
Print Friendly and PDF ^