NOvA: Wetsvoorstel aanpassing ‘fiscaal’ verschoningsrecht is onnodig en onwenselijk

Het wetsvoorstel tot verduidelijking en aanpassing van het wettelijke ‘fiscale’ verschoningsrecht is overbodig en moet worden ingetrokken. Dat schrijft de NOvA in een advies aan staatssecretaris Vijlbrief van Financiën. Het wetsvoorstel creëert onduidelijkheid, lost geen problemen op en is onwenselijk.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Telefoon kroongetuige mag aan dossier Marengo worden toegevoegd: de op de telefoon aanwezige informatie valt niet onder het verschoningsrecht

Rechtbank Amsterdam 9 oktober 2020, ECLI:NL:RBAMS:2020:4911

De telefoon die de kroongetuige in het proces Marengo in detentie in zijn bezit had, mag worden gebruikt in het strafrechtelijk onderzoek. Dat heeft de rechtbank bepaald in reactie op een klaagschrift van de deken van de Amsterdamse Orde van advocaten en de huidige advocaat van de kroongetuige.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Wetsvoorstel verschoningsrecht brengt juist geen duidelijkheid

Op 23 juli is een wetsvoorstel in internetconsultatie gegaan waarin het fiscale verschoningsrecht wordt aangepast. Hoewel het de bedoeling is om een verduidelijking te geven van het verschoningsrecht, laten het wetsvoorstel en de toelichting juist aan duidelijkheid te wensen over, oordeelt de auteur.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Het verschoningsrecht van advocaten in dienstbetrekking

Het verschoningsrecht en de daarmee samenhangende geheimhoudingsplicht van advocaten staat de laatste jaren ter discussie. Het OM en de FIOD stellen dat grote ondernemingen het verschoningsrecht inzetten als procedureel wapen. Strafzaken lopen hierdoor jaren vertraging op en het OM is niet meer in staat om grote bedrijven effectief te controleren. Het OM pleit daarom al jaren voor versnelde procedures bij de rechter-commissaris over zaken met betrekking op het verschoningsrecht. Wat opvalt is dat ook de critici van het verschoningsrecht, zoals het OM, aannemen dat een advocaat van een groot bedrijf in beginsel een beroep kan doen op het verschoningsrecht. De vraag is of deze aanname terecht is.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Verstoppertje in het enquêterecht

Onlangs oordeelde de Hoge Raad in de SNS-enquête dat aan het verschoningsrecht in het enquêterecht ook betekenis toekomt. De auteur bespreekt de beschikking van de Hoge Raad en de implicaties daarvan voor de enquêtepraktijk. Om aan de gevolgen van SNS te ontkomen wordt een drietal oplossingsrichtingen aangereikt.

Read More
Print Friendly and PDF ^