Artikel: Nadere beschouwing over witwasrisico’s bij gebruik van cryptovaluta en de impact van regulering

Gelet op de aan cryptovaluta verbonden risico’s, levert dat de nodige compliance-uitdagingen op. Op grond van de vijfde anti-witwasrichtlijn worden aanbieders van diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiat valuta (zoals exchanges) en aanbieders van bewaarportemonnees (crypto-instellingen) aangemerkt als poortwachter. Vanaf implementatie in nationale regelgeving, vallen deze instellingen binnen het bereik van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Read More
Print Friendly and PDF ^

Beter Wwft-toezicht op accountants door samenwerking AFM en BFT

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het Bureau Financieel Toezicht (BFT) hebben een samenwerkingsconvenant gesloten. Daarmee kunnen zij onderling informatie uitwisselen over het toezicht op accountants.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Implementatiewet wijziging vierde anti-witwasrichtlijn & Wet verwijzingsportaal bankgegevens aangenomen door Eerste Kamer

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 21 april met minister Hoekstra van Financiën in een gecombineerde over twee wetsvoorstellen met betrekking tot financieel toezicht. De beide voorstellen zijn aangenomen. Alleen de PVV-fractie en de Fractie-Otten stemden tegen. 

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetsvoorstel Herstelwet financiële markten 2020 naar Tweede Kamer

Minister Hoekstra van Financiën heeft op 21 april de Tweede Kamer het wetsvoorstel Herstelwet financiële markten 2020 gestuurd. Met de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel worden, ingevolge artikel 47, tweede lid, van de (gewijzigde) vierde anti-witwasrichtlijn, uiteindelijk belanghebbenden van trustkantoren, aanbieders van diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta, aanbieders van bewaarportemonnees en wisselinstellingen onderworpen aan een reputatietoets. Dit houdt in dat zij getoetst worden op (i) betrouwbaarheid en (ii) bekwaamheid.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Column: Hoever mogen banken gaan om hun integriteit te beschermen tegen vermeend strafbaar handelen door klanten?

Op 21 januari 2020 oordeelde het gerechtshof Amsterdam nogmaals in de kwestie tussen saunaclub Yin Yang en de ING Bank. Deze partijen voeren al jaren strijd over hun bancaire relatie. Volgens de bank werd de saunaclub verdacht van meerdere strafbare feiten, waaronder witwassen en valsheid in geschrifte. Tevens werd herkomst van contante stortingen in de ogen van de bank onvoldoende verantwoord. De bank zag hierin aanleiding om de relatie op te zeggen. Het risico dat de saunaclub betrokken was bij witwassen, was volgens de bank onverkort aanwezig. Deze kwestie laat zien dat banken verstrekkende maatregelen treffen om hun integriteit en reputatie te beschermen. Slaan zij hierin door of hebben zij een punt? Hoever mogen ze gaan en wat als zij klanten willen lozen vanwege vermeende strafbare feiten?

Read More
Print Friendly and PDF ^