Wet bescherming klokkenluiders aangenomen door Tweede Kamer

Op 20 december heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wet bescherming klokkenluiders aangenomen. Tijdens de plenaire behandeling de week ervoor in de Tweede Kamer is een aantal amendementen ingediend. Een aantal daarvan is ook daadwerkelijk aangenomen waardoor de wettekst wijzigt op een zestal punten. Zo krijgt de afdeling onderzoek van het Huis voor klokkenluiders de bevoegdheid om via het bestuursrecht sancties op te leggen aan werkgevers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur per 1 januari in werking

Op 1 januari 2023 treedt de Wet bevorderen integriteit en functioneren decentraal bestuur in werking. Deze wet regelt onder meer een verplichte Verklaring omtrent het Gedrag voor kandidaat-bestuurders en een versterking van de informatiepositie van de commissaris van de Koning bij bestuurlijke problemen en integriteitskwesties.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Verzamelwet gegevensbescherming ingediend bij Tweede Kamer

De Verzamelwet Gegevensbescherming is op 1 december ingediend bij Tweede Kamer. Het wetsvoorstel bevat wijzigingen van de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG) en enkele andere wetten in verband met het stroomlijnen en actualiseren van het gegevensbeschermingsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Maatregelen om trustdienstverlening in gevallen met hoge integriteitrisico’s te verbieden

De Eerste Kamercommissie voor Financiën heeft op 29 november 2022 het blanco eindverslag uitgebracht inzake de voorgestelde wijziging van de Wet toezicht trustkantoren 2018 (Wtt 2018) om trustdienstverlening in gevallen met hoge integriteitsrisico's te verbieden (doorstroomvennootschappen en bepaalde hoogrisicolanden). Het voorstel wordt op 6 december 2022 als hamerstuk afgedaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kabinet wil "opmerkelijke belastingconstructies" aanpakken

Het kabinet wil opmerkelijke belastingconstructies aanpakken. Het ministerie van Financiën is hiervoor een project gestart, waarbij naar het gehele belastingstelsel wordt gekeken. In de eerste fase worden de opmerkelijke belastingconstructies in kaart gebracht. Onderdeel hiervan is een internetconsultatie, waarvoor het ministerie Nederlanders oproept opmerkelijke constructies aan te dragen. Voorjaar 2023 worden de eerste opmerkelijke belastingconstructies die aangepakt worden, gepresenteerd. Dit moet leiden tot een opbrengst van € 160 miljoen in 2024 en uiteindelijk € 550 miljoen structureel vanaf 2027. Dit heeft het kabinet al eerder besloten.

Read More
Print Friendly and PDF ^