Aangenomen door Tweede Kamer: Wijziging van de Participatiewet met betrekking tot fraudevorderingen
/Op 8 september 2020 is de Wijziging van de Participatiewet met betrekking tot fraudevorderingen aangenomen door de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel wijzigt de Participatiewet waarmee openstaande vorderingen die zijn ontstaan wegens schending van de inlichtingenplicht in de sociale zekerheid worden uitgesloten van de vermogenstoets.
Het wetsvoorstel heeft als doel het wegnemen van de onterecht gunstige positie van mensen met fraudevorderingen bij de toegang tot het recht op bijstand zodat belanghebbenden worden geprikkeld om het (in het bezit gebonden) vermogen aan te wenden en (daarmee) de fraudevorderingen af te lossen en uitkeringsinstanties worden gestimuleerd om actief invulling te blijven geven aan de handhaving. Met deze wijziging wordt tegemoetgekomen aan wensen van de Tweede Kamer en de uitkeringsinstanties om effectiever op te kunnen treden bij de handhaving en naleving van verplichtingen in de Participatiewet.
Met dit voorstel wordt de Participatiewet ook zo gewijzigd dat het verbod voor colleges van burgemeesters en wethouders om in te stemmen met een schuldregeling bij fraude alleen nog van toepassing op vorderingen waarbij de informatieplicht is geschonden én waarbij sprake is geweest van vastgestelde opzet of grove schuld. De analoge artikelen in de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers en de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen worden in overeenstemming gebracht met deze wijziging. Om een volledig geharmoniseerd handhavings- en sanctiestelsel in de sociale zekerheid te behouden worden daarnaast andere sociale zekerheidswetten in overeenstemming gebracht met deze wijziging.