Advocaat riskeert een jaar gevangenisstraf wegens faillissementsfraude.

Tegen de advocaat Koos V. uit Roden heeft het Openbaar Ministerie een gevangenisstraf van één jaar geëist vanwege betrokkenheid bij faillissementsfraude. Hij zou onroerend goed hebben onttrokken aan het faillissement van een cliënt, een voormalige bouwondernemer uit Duitsland.

Faillissement en schulden

De Duitse ondernemer, die in april 2018 failliet werd verklaard, runde een bouwbedrijf in Gees, Drenthe. Al jaren kampte hij met financiële problemen. In 2004 legde de Belastingdienst hem een naheffing op van 1,3 miljoen euro wegens onbetaalde pensioenpremies voor Duitse werknemers. Daarnaast had hij in 2011 al een schuld van 88.000 euro bij het advocatenkantoor.

Nieuwe hulp ondanks schulden

Nadat de ondernemer eerder een gevangenisstraf van twintig maanden had uitgezeten wegens faillissementsfraude, klopte hij in 2015 opnieuw aan bij het kantoor in Roden. Dit keer zocht hij hulp omdat beslag was gelegd op zijn boerderij. Ondanks de openstaande schuld besloot advocaat Koos V. de man te ondersteunen. De advocaat wist het beslag succesvol aan te vechten. Vervolgens werd de boerderij met een lening overgedragen aan de ex-partner van de ondernemer, waardoor deze buiten het faillissement bleef. Een jaar later gebeurde iets vergelijkbaars met een ander pand van de ondernemer.

Bevoordeling en strafmaat

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de advocaat opzettelijk een constructie opgezet om zichzelf te bevoordelen en zijn eigen belangen boven die van andere schuldeisers te stellen. Bij het formuleren van de strafeis hield de officier van justitie rekening met het kleine formaat van het advocatenkantoor, het tijdsverloop en het feit dat de advocaat een blanco strafblad heeft. Naast de gevangenisstraf van één jaar is ook een boete van 50.000 euro geëist.

De rechtbank doet uitspraak op 16 december.

Print Friendly and PDF ^