AFM Jaarverslag 2020

Het AFM-jaarverslag 2020 biedt een overzicht van wat de organisatie in 2020 heeft gedaan om de doelstellingen te realiseren en wat hier de effecten van waren. Daarnaast wordt aangegeven hoe de uitvoering van het toezicht is ingericht en welke kosten hieraan waren verbonden.

Datagedreven toezicht

Technologische ontwikkelingen en de exponentiele groei van het gebruik van data hebben een sterke impact op de Nederlandse samenleving, de financiële sector en het toezicht van de AFM. In 2019 – 2020 is de AFM gestart met het datagedreven maken van specifieke toezichtprocessen of delen van toezichtprocessen en krijgt het verankeren van een dergelijke aanpak prioriteit binnen het reguliere toezicht.

Door ons datagedreven toezicht kan de AFM de tijd waarin consumenten worden blootgesteld aan een oneerlijk verdienmodel aanzienlijk verkorten. Een concreet voorbeeld is het herontwerp van het toezichtproces op beleggingsaanbieders die een mogelijk oneerlijk verdienmodel hanteren. De data waarover de AFM nu beschikt kan worden gecombineerd met signalen; daardoor kan de AFM gerichter en eerder actie ondernemen tegen deze beleggingsaanbieders. Ook wordt een eenduidig beeld gerealiseerd over onze pensioenaanbieders op basis van data die de instellingen zelf aanleveren. Hierdoor kan de AFM op basis van trends marktbrede of specifieke risico’s signaleren. Bij het kapitaalmarkttoezicht ontvangen wij grote hoeveelheden data, die verder toenemen doordat een deel van de handel zich vanwege brexit van Londen naar Amsterdam verplaatst. De AFM spant zich in om de datakwaliteit van deze gegevens te verbeteren en met data-analyse wordt het toezicht op marktmisbruik en voorkennis versterkt.

Beleggingsfraude

In nationaal verband heeft de AFM binnen het Financieel Expertise Centrum (FEC) samengewerkt op onder meer het onderwerp beleggingsfraude. Zo heeft de AFM in de afgelopen twee jaar samen met de FIOD meerdere presentaties gegeven over het herkennen van beleggingsfraude aan medewerkers van vier (groot)banken. Doel van de presentaties was om het bewustzijn voor beleggingsfraude te vergroten bij bankmedewerkers en te komen tot eerdere en betere detectie van (mogelijke) beleggingsfraude, met snellere interventie, waardoor (verdere) schade voor consumenten wordt voorkomen. AFM-bestuursvoorzitter Laura van Geest is eind 2020 gekozen tot voorzitter van het FEC.

STOR

De verplichte meldingen (Suspicious Transaction and Order Reports (STOR)) van marktmisbruik door financiële ondernemingen leveren een goede basis voor het doen van onderzoeken. De AFM heeft veel aandacht gegeven aan het voorlichten van ondernemingen om dergelijke meldingen bij de AFM te doen. Dit heeft geresulteerd in ruim 500 meldingen door deze instellingen. Op basis van deze meldingen en eigen signalen zijn tientallen onderzoeken naar marktmisbruik gestart. Deze onderzoeken kunnen leiden tot formele dan wel informele handhaving. Met name de informele handhaving geeft de mogelijkheid om met de betreffende persoon of instelling in gesprek te gaan zodat geen herhaling meer plaatsvindt van de overtreding. Het betreft hierbij onder meer waarschuwingsbrieven, waarbij het om 15 tot 20 brieven gaat. Ook wordt casuïstiek besproken in het overleg met OM en FIOD.

Print Friendly and PDF ^