Artikel: Afbakening van de Seveso-inrichting in het Bal in strijd met Europese regelgeving?
/Voor complexe bedrijven is in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) onder de Omgevingswet een aparte regeling opgenomen. De term complexe bedrijven wordt onder de Omgevingswet gebruikt voor bedrijven die door hun aard en omvang grote gevolgen kunnen hebben voor de leefomgeving. Dat kan zo zijn omdat de activiteiten van het bedrijf nadelig zijn voor het milieu, maar ook omdat een bedrijf vanwege zijn activiteiten bijvoorbeeld niet naast een woonwijk of school kan staan. Door de aanwezigheid van het bedrijf worden de ruimtelijke keuzes in de omgeving beperkt. Meer specifiek gaat het om bedrijven die zwaardere milieubelastende activiteiten verrichten die vallen onder de Seveso III-richtlijn, de Richtlijn industriële emissies (RIE) of daarmee vergelijkbare activiteiten.
De kernbedoeling van de regeling complexe bedrijven is het waarborgen van een samenhangend geheel met één bevoegd gezag en één zo veel mogelijk omvattende omgevingsvergunning. Daarmee hangt samen dat op deze complexe bedrijven zo min mogelijk algemene regels van toepassing zijn. Het Europese recht verplicht immers tot een integrale beoordeling van alle samenhangende activiteiten.
Complexe bedrijven zijn bedrijven waar vaak meerdere installaties staan die veel onderlinge verbindingen hebben. Hierbij kan worden gedacht aan raffinaderijen met bijbehorende chemische fabrieken waar producten uit de raffinaderij verder worden verwerkt, maar ook aan fabrieken met bijbehorende opslaglocaties voor (gevaarlijke) stoffen.
Seveso-inrichtingen vallen onder de regeling complexe bedrijven. Dit zijn de inrichtingen waar met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Voor deze inrichtingen wordt zo veel mogelijk geregeld in de omgevingsvergunning en zullen weinig algemene regels gelden. In de Omgevingswet wordt met een geheel nieuw ‘inrichtingenbegrip’ gewerkt ten opzichte van de definitie van inrichting onder de Wet milieubeheer (Wm) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Deze definitie, die tijdens het wetgevingsproces veranderd is, maakt de afbakening van de Seveso-inrichting onder de Omgevingswet een complex proces. Omdat de definitie afwijkt van het in de Seveso III-richtlijn gehanteerde inrichtingenbegrip, moet ook worden bezien of dit in strijd is met het Europese recht. In deze bijdrage staat daarom de afbakening van de Seveso-inrichting en het gedurende het wetgevingsproces veranderde begrip ‘Seveso-inrichting’ centraal.
Lees verder:
Afbakening van de Seveso-inrichting in het Bal in strijd met Europese regelgeving? door M. (Machteld) de Vries in Tijdschrift voor Omgevingsrecht