Benadeling banken voor spamruns: veroordeling Medeplegen van gewoontewitwassen en deelnemen aan een criminele organisatie
/Gerechtshof Den Haag 30 maart 2021, ECLI:NL:GHDHA:2021:587
Verdachte heeft samen met de medeverdachten rekeninghouders van twee banken benadeeld. Via “spamruns” werden duizenden mails verstuurd naar mkb-rekeninghouders in de zakelijke sector. In de mails zat een link naar, ogenschijnlijk, een openstaande factuur of ander (PDF-)bestand, maar in werkelijkheid bevatte de bijlage een programma dat in het geval van aanklikken ongemerkt kwaadaardige software, in casu “TorRAT-malware”, op de computers van de gebruikers achterliet waardoor bij het gebruik van internetbankieren het bankrekeningnummer, de Naam van de begunstigde en de omschrijving van de betaling kon worden aangepast, zonder dat dit voor de gebruiker van die computer (direct) zichtbaar was.
Het hof is van oordeel dat de dadergroep van de verdachte en zijn medeverdachten met toepassing van de TorRAT-malware een groot aantal transacties heeft beïnvloed. Het hof heeft per (cluster van) transactie(s) aangegeven welke feiten en omstandigheden hebben geleid tot de vaststelling of deze wel of niet aan de TorRAT-malware kunnen worden toegerekend. Op deze wijze konden betalingen door de TorRAT-malware worden omgeleid naar de bankrekeningen van daartoe geworven zogeheten moneymules, zijnde personen die hun rekening, bankpas en pincode, al dan niet vrijwillig, ter beschikking hadden gesteld voor gebruik door anderen. De geldbedragen werden vervolgens zo snel mogelijk aan het zicht van de banken en politie en justitie onttrokken door deze — al dan niet met tussenkomst van een tweedelijns-moneymule waar het geld naar werd doorgeboekt — zo snel mogelijk contant te maken middels een contante geldopname of om te zetten in bitcoins. De opgenomen, doorbetaalde en/of in bitcoins omgezette bedragen werden op deze wijze witgewassen.
Met betrekking tot de verdenking van deelname aan een criminele organisatie is het hof tot het oordeel gekomen dat de verdachte en zijn medeverdachten behoorden tot een samenwerkingsverband (waarbinnen zij aliassen gebruikten en communiceerden via TorMail) en zich schuldig hebben gemaakt aan gedragingen die strekten tot of rechtstreeks verband hadden met een crimineel oogmerk. Het hof is van oordeel dat de verdachte binnen dat samenwerkingsverband een leidinggevende rol vervulde, dat door de duurzaamheid en gestructureerde vorm daarvan als criminele organisatie wordt gekwalificeerd.
Een medeverdachte is vrijgesproken van deelname aan een criminele organisatie, terwijl de overige medeverdachten van dit strafverzwarende bestanddeel zijn vrijgesproken. Bij de strafoplegging heeft het hof de verwijtbaarheid ter zake van niet tenlastegelegde andere gedragingen die aan het gewoontewitwassen zijn voorafgegaan buiten beschouwing gelaten.
Bewezenverklaring
Feit 1: medeplegen van het een gewoonte maken van witwassen.
Feit 2: deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven van welke organisatie hij leider was.
Strafoplegging
Gevangenisstraf van 19 maanden.
Vorderingen benadeelde partijen
De vorderingen van de benadeelde partijen (bankinstellingen) zijn gedeeltelijk toegewezen. Geen oplegging van de schadevergoedingsmaatregel.
Lees hier de volledige uitspraak.