BFT Jaarplan 2024
/Op 9 januari is het BFT Jaarplan 2024 gepubliceerd. Daarin worden de ingezette lijnen van 2023 verder vorm gegeven. Tevens is de missie, visie en strategie herijkt.
Ook in 2024 hanteert het BFT een strategie, die leunt op drie ambities:
Sturen op duurzame impact
Bestrijding van ondermijning
Inspelen op technologische ontwikkelingen
Bestuursvoorzitter Chris Breedveld zegt hierover : “Het BFT zet voort. Met focus op onze voornaamste ambities: sturen op ‘impact’, technologische ontwikkelingen en samenwerking om ondermijning te bestrijden.”
Wwft
Bij het Wwft-toezicht richt het BFT zijn activiteiten op:
het uitvoeren van deelonderzoeken, waarbij we vaststellen of instellingen de specifieke Wwft-verplichtingen naleven. In 2024 vraagt het BFT hiervoor informatie op over het risicobeleid, het risicomanagement, de auditrapporten en de wijze waarop voldaan is aan de opleidingsverplichting;
het voortzetten van het ‘Themaonderzoek risicovolle transacties offshore-vennootschappen’. De ‘Onderzoeken Panama Papers, Pandora Papers en Paradise Papers’ laten immers zien dat offshore-vennootschappen een hoog risico vormen voor witwassen. Het gaat daarbij om offshore-vennootschappen uit risicolanden die beschikken over vastgoed in Nederland of hiervoor hypotheken hebben verstrekt;
het inzetten op actieve samenwerkingsverbanden met medetoezichthouders, passend binnen de gezamenlijke toezichtspraktijk. Zo is in 2023 samen met de AFM het risicobeleid en risicomanagement bij accountantskantoren onderzocht. Deze aanpak versterkt enerzijds de effectiviteit van het toezicht, anderzijds verlicht deze ook de toezichtlast bij instellingen. In uiterlijk het eerste kwartaal van 2024 bepalen we de overige Wwft-themaonderzoeken.
Bestrijding van ondermijning
De versterking van de aanpak van (georganiseerde) ondermijnende criminaliteit heeft prioriteit, gezien vanuit zowel de maatschappij als de politiek. Echter, de definitie van het begrip ‘ondermijning’ blijkt lastig. Het begrip hangt veelal samen met de verschijnselen die veel voorkomen bij ondermijning, zoals de wijze waarop zwart geld in de legale economie belandt, de ononderbroken activiteiten die voornamelijk achter de schermen plaatsvinden en de aanwezigheid van GSM – geld, status en macht – als belangrijkste systeem in de organisatie. Gelukkig is de aanpak van ondermijning eenduidiger. Het is van belang om breder te kijken dan alleen oog te hebben voor het bestrijden van incidenten. Voor een structurele aanpak en ter voorkoming van gefragmenteerde ondermijning is onderlinge afstemming met ketenpartners noodzakelijk. Zo heeft het BFT met het dekenberaad afgesproken om in 2024 de ondermijningsrisico’s bij multidisciplinaire advocaten-notariskantoren te onderzoeken. Ook gaan we een gezamenlijk congres organiseren voor kennisdeling over ondermijning. Verder verkennen we met het dekenberaad de mogelijkheid van een convenant tussen de dekens en het BFT. Dit convenant betreft bijvoorbeeld afspraken over het delen van informatie over aanwijzingen van ondermijning. Het BFT werkt sinds kort nauw samen met het Regionale Informatie- en Expertise Centrum Amsterdam-Amstelland in het ‘Project cruciale rollen’. In dit project is een notaris als poortwachter betrokken. Deze samenwerking is al waardevol gebleken om de verschijnselen van ondermijning en de casuïstiek in beeld te krijgen. De integrale aanpak van ondermijning krijgt voortgang in 2024. Voorlichting is een belangrijk middel om instellingen bewuster te maken van wondermijnende criminaliteit. De beroepsgroepen waarop wij toezicht houden hebben een zeer belangrijke rol bij het tegengaan ervan. Alertheid en weerbaarheid in hun rol als poortwachter heeft de komende jaren voortdurend onze aandacht. In de bestrijding van de ondermijning speelt de naleving van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) een zeer belangrijke rol. Dit geldt ook voor de Sanctiewet. Door een wetswijziging worden wij toezichthouder op de naleving van de Sanctiewet voor onze ondertoezichtstaanden.