Celstraf, geldboetes en voorwaardelijke stillegging geëist voor omvangrijke handel in beschermde dieren-en plantensoorten

Een omvangrijke zaak over illegale handel in beschermde dieren- en plantensoorten. Een verdachte man die met zijn twee bedrijven handelslijnen heeft met onder andere Indonesië, de Filipijnen, Amerika en China. Het Openbaar Ministerie verwijt hem dat hij met zijn bedrijven doelbewust duizenden producten van beschermde diersoorten importeerde en verhandelde zonder de benodigde papieren. Volgens het OM heeft hij zo jarenlang de markt gestimuleerd met grote schade aan de fauna, wereldwijd. Het OM eiste een celstraf van 12 maanden evenals geldboetes en een voorwaardelijke stillegging van de bedrijven van verdachte.

1600 kilo koraal, een schedel van een Hertzwijn en nog veel meer

Volgens de officier heeft verdachte zich met zijn bedrijf schuldig gemaakt aan invoeren, verkoop en in bezit hebben van een zeer groot aantal producten van beschermde bedreigde uitheemse diersoorten. Zo werd er in totaal ruim 1600 kilo koraal bij verdachte aangetroffen. Dat komt volgens de officier overeen met 154 m2 koraal wat gedood is om als decoratie ergens op een kastje te belanden. Gezien de afmetingen van het aangetroffen koraal, zou herstel volgens haar 30 jaar kunnen duren. Een andere opmerkelijke vondst was een schedel van een Hertzwijn, de Babyroussa. Dit is een zeer zeldzaam wild varken dat alléén nog voorkomt op de Soela-eilanden in Indonesië. Het dier wordt ook in Indonesië door interne wetgeving zwaar beschermd. Er werd door Indonesië dan ook direct teruggave van de schedel gevraagd en de verkopers zijn in Indonesië vervolgd.

Naast het koraal en de schedel werden er heel veel andere CITES producten bij verdachte aangetroffen waaronder: schedels van zeeschildpadden, wervels van walvisachtigen, armbanden van (olifanten) ivoor, schedels van krokodillen en opgezette krokodillen, apenschedels, viskat-tanden, gelooide slangenhuiden met kop en opgezette slangen, huiden van varanen, ruim 1600 Rainsticks met vermoedelijk vervalste CITES certificaat stickers erop, diverse schelpen en dolken met stukjes slangen- en beentongvishuid.

Opsporing Verzocht

Ook werden er 11 zagen van zaagvissen bij verdachte in beslaggenomen. Zaagvissen behoren tot de ernstigst bedreigde vissoort ter wereld. De zaag is waardevol en populair bij woningdecoratiebedrijven. Uit onderzoek blijkt dat verdachte minimaal 114 zagen heeft besteld, gekocht, ingevoerd en vervolgens verhandeld. Opsporing Verzocht maakte naar aanleiding hiervan een item over de verboden handel in CITES producten. Kijkers konden bellen als zij zelf, of iemand die ze kenden, een CITES product thuis had staan. Tientallen zagen en andere CITES producten zijn naar aanleiding van deze uitzending uit de handel gehaald.

Ernst van de feiten

“De regelgeving over de bescherming van bepaalde planten-en diersoorten is mondiaal geregeld in het CITES-verdrag. Ook dode dieren of delen daarvan vallen onder deze regelgeving. Deze dieren worden veelal voor handelsdoeleinden gedood om te gebruiken in illegale medicijnenverwerking (tijger, olifant  en schubdier) of zoals in deze zaak, als interieur- of modeartikel.”, aldus de officierVolgens haar kent de verdachte de regels maar houdt hij zich daar desondanks niet aan.  Dat neemt de officier hem zeer kwalijk omdat hij daarmee heeft bijgedragen aan de illegale handel in producten van bedreigde diersoorten en indirect aan het doden van deze dieren. En dat alles volgens de officier uit financieel gewin.Daarnaast is er volgens haar sprake van ondermijning en concurrentievervalsing. Goederen verkopen onder valse voorwaarden, namelijk zonder of met verkeerde documenten, of nepartikelen verkopen zonder dat erbij te vermelden, is volgens de officier gewoon bedrog. De kopers moeten ervan uit kunnen gaan dat de herkomst van de goederen een legale is. “Dat vertrouwen heeft verdachte geschaad en daarmee tevens de belangen van handelaars die zich wel aan de regels houden.”
 

Ook de douane, en daarmee de Nederlandse staat is volgens het OM de dupe van de praktijken van verdachten. De douane werd opgelicht doordat verdachten rekeningen verstrekten met lagere bedragen dan in werkelijkheid werden betaald. Dat leidde tot betaling van lagere invoerrechten dan volgens de werkelijk waarde betaald had moeten worden. “En ook dat volgens de officier weer uit financieel gewin.

Strafeis

Een gevangenisstraf van 12 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor verdachte is hier volgens de officier op zijn plaats. Tegen de twee bedrijven van verdachte eist zij geldboetes van 20.000 euro. Het is volgens de officier zorgelijk dat, nadat verdachte gewaarschuwd is, hij zijn handel gewoon doorzette. Om de maatschappij voortaan te beschermen tegen dit soort praktijken eist zijn daarom ook een voorwaardelijke sluiting van een jaar met een proeftijd van twee jaar voor beide bedrijven. Wellicht dat dat verdachte weerhoudt om zijn illegale praktijken voort te zetten.”, aldus de officier. Tot slot eist zij onttrekking aan het verkeer van alle beslag.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^