Celstraf gevangenisstraf voor oplichting
/Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft één jaar gevangenisstraf geëist tegen een 51-jarige man voor identiteitsfraude, oplichting en verduistering. Hij zou in 2019 auto’s en vakantiehuisjes hebben gehuurd zonder daarvoor te betalen, en eten hebben besteld zonder het af te rekenen.
“De verdachte wordt verdacht van een reeks strafbare feiten. De rode draad is bedrog”, aldus de officier van justitie maandag 21 maart tijdens de rechtszitting in Zutphen.
Over zijn werkwijze zei ze: “De zaken laten een opvallend patroon zien; de verdachte raakt in contact met kwetsbare vrouwen via datingsites, hij trekt vrijwel direct bij hen in, bestelt en/of huurt goederen of diensten, die hij niet of niet volledig betaalt. De verdachte maakt daarbij gebruik van valse namen en e-mailadressen en contacten en adressen van zijn vriendinnen.”
Zo huurde hij onder een valse naam vakantiehuisje, auto’s, een tapinstallatie en een afvalcontainer en bestelde hij een buffet en drank zonder te betalen. “Gebruikelijke en veel voorkomende handelingen, waarbij het om relatief lage bedragen gaat”, schetste de officier. “Het gebruikelijke verwachtingspatroon bij zulke transacties is dat het gehuurde of gebruikte na gebruik of ontvangst wordt betaald.”
In totaal hebben slachtoffers een bedrag van ruim 16.000 euro gevorderd aan schade. In dit onderzoek is sprake van dertien aangiftes.
De officier: “Uit het dossier komt een beeld naar voren van een man die er niets, maar dan ook niets om geeft dat anderen schade en last ondervinden van zijn handelen. De verdachte is louter gericht geweest op eigen gewin”, aldus de officier. Ze acht de strafbare feiten voldoende wettig en overtuigend bewezen, en eiste één jaar cel. De verdachte bekende ter zitting alle feiten.
Mogelijkheden uitgeput
De man is al meerdere keren veroordeeld tot celstraffen voor soortgelijke feiten. De reclassering acht de kans op herhaling groot, en spreekt in haar rapportage over een “langdurig delictpatroon”. Eerdere ambulante en klinische behandelingen zijn voortijdig beëindigd. De reclassering komt tot de conclusie dat de mogelijkheden binnen een voorwaardelijk kader zijn uitgeput; er is al veel geprobeerd met deze verdachte in het verleden.
In januari 2022 is de man aangehouden nadat zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling (die volgde op een eerdere veroordeling) was herroepen. Hij had voorwaarden voor die voorwaardelijke invrijheidsstelling overtreden. In juli 2021 vertrok hij namelijk uit een kliniek waar hij werd behandeld, en was daarna onbereikbaar voor de reclassering.
Ondertussen loopt er een nieuw politieonderzoek naar recente aangiftes tegen de man.
Bron: OM