Commissie presenteert een nieuwe studie over gebieden met het grootste risico op corruptie

Geen enkele regio is vrij van corruptie, maar bepaalde gebieden kunnen een hoger risico met zich meebrengen dan andere. Dit zijn gebieden die te maken hebben met het beheer van aanzienlijke openbare middelen of toegang tot essentiële diensten, zoals gezondheidszorg. Op 4 november 2024 publiceerde de Commissie haar studie High-risk areas of corruption in EU Member States: a mapping and in-depth analysis, die in 2023 werd uitbesteed om de gebieden met het grootste risico op corruptie te identificeren en een diepgaande analyse te geven van de aard en de redenen achter deze risico's.

Zes EU-brede sectoren kwamen naar voren als hoogrisicogebieden voor corruptie waar de Commissie prioriteit aan zal geven: gezondheidszorg, financiën, overheidsopdrachten, defensie en veiligheid, bouw en infrastructuur, en sport. Dit komt omdat deze sectoren allemaal van invloed zijn op een breed scala aan bevolkingsgroepen, gemeenschappen, werknemers en consumenten in de EU en basisproducten en -diensten leveren waarop iedereen die in de EU woont, afhankelijk is. De kwaliteit van leven van Europeanen lijdt – zowel individueel als collectief – wanneer deze sectoren worden verzwakt door corruptie. Vaak heeft corruptie in deze gebieden grensoverschrijdende gevolgen en vereist het transnationale actie.

De studie werd gepresenteerd en besproken tijdens de 2e plenaire vergadering van het EU-netwerk tegen corruptie op 3 oktober, waar overheidsopdrachten, bouw en infrastructuur, en gezondheidszorg werden uitgeroepen tot de gebieden met het grootste risico. Een vervolgstudie zal acties onderzoeken die corruptie in deze hoogrisicogebieden kunnen verminderen. Zoals aangekondigd in de gezamenlijke mededeling van 2023 over de strijd tegen corruptie, zal het onderzoek bijdragen aan de eerste EU-strategie tegen corruptie, waarin acties worden beschreven om corruptie in risicovolle gebieden te voorkomen en te bestrijden.

Print Friendly and PDF ^