Het Grote Strafrecht & AI Congres | 6 maart 2025
/Het Grote Strafrecht & AI Congres is precies wat de naam zegt.
Wij hebben voor jou uitgezocht hoe AI op dit moment ingezet wordt in de opsporing, bij de rechterlijke macht en door advocaten. Door deel te nemen aan dit congres krijg je de handvatten aangereikt om zelf ook direct met AI aan de slag te gaan en hiervan de vruchten te plukken.
We wisselen plenaire bijdragen af met workshops met voor ieder wat wils. Van AI-wetgeving tot AI-tools. Alles wat jij als strafrecht professional moet weten over AI komt aan bod.
Praktische informatie
Dit congres vindt plaats op: Donderdag 6 maart 2025 van 9.15 - 17.30 uur, met borrel na afloop
Kosten
Early bird (aanmelding voor 1 januari 2025)
Regulier tarief: EUR 499 excl. 21% BTW
Overheidstarief: EUR 325 excl. 21% BTW
Wijze van deelname: Dit congres wordt enkel fysiek aangeboden.
Maximum aantal deelnemers: 250
6 PO / PE punten
Locatie: Jaarbeurs Utrecht
Programma
Opening congres door dagvoorzitter
Plenair: Rechterlijke oordeelsvorming & AI
Workshopronde 1
Lunchpauze
Plenair: De inzet van AI door de opsporing en de juridische valkuilen | Marc Schuilenburg
Workshopronde 2
Workshopronde 3
Plenair: De rol van AI bij de toekomst van het strafrecht | Koen Aarns
Afsluiting en borrel
Workshops
Praktische AI-tools in het strafrecht | Sander Denneman | Lexboost
Ontdek hoe algemeen beschikbare AI-tools zoals ChatGPT, NotebookLM en Lexboost kunnen werken in het strafrecht. Deze show-and-tell workshop laat zien hoe je AI inzet voor juridische research, documentanalyse en strategievorming in de praktijk.
Tech versus Toga: de uitdaging van de 'Equality of Arms' in het tijdperk van AI | Judith de Boer | Hertoghs Advocaten
Hoe kunnen we "equality of arms" in het strafproces waarborgen nu we bij de FIOD te maken krijgen met gespecialiseerde data-analisten, al dan niet ondersteund door geavanceerde AI-tools, waarbij de input en training onduidelijk zijn. Moeten advocaten op alles een recht op contra-expertise krijgen? Moeten advocaten zich anders laten trainen om de kernwaarde van deskundigheid te behouden? Of moet een verdedigingsteam bijvoorbeeld bestaan uit een data-analist en een advocaat?
Legal prompting as a pro: Slimmer werken met behulp van taalmodellen | Lars van Gils | PromptGorillas
De belangrijkste vaardigheid voor werken met AI-tools is prompten. Tijdens deze workshop leer je de kunst van het legal prompten, namelijk specifiek prompts opstellen, zodat je als strafrecht professional taalmodellen zo effectief kan inzetten in jouw dagelijkse werk. Tijdens deze workshop komt o.a. aan bod hoe je een prompt opbouwt, hoe uitgebreid je een prompt maakt en wat je ten alle tijden wil vermijden. Je krijgt tips over hoe AI in te zetten voor het schrijven van e-mails, teksten en blogs. Deelnemers gaan naar huis met een prompt boek, een lijst met killer prompts, die door juristen te gebruiken zijn in de dagelijkse praktijk.
Een praktische kijk op AI wet- en regelgeving | Annemarie Bloemen | De Roos Advocaten
AI Act – wat valt eronder, en wat niet?
Achtergrond en doel van de AI Act
Andere relevante wet- en regelgeving
Strafrecht en AI-toepassingen
Wat zijn de gevolgen van de AI Act voor strafvervolging en strafrecht?
Ook als de AI Act niet van toepassing is – persoonsgegevens, politiegegevens en mensenrechten
Microsoft Copilot voor strafrecht professionals | Nick Moesker | DataNorth
Duik in de toekomst van technologie met deze interactieve sessie over Microsoft Copilot. Terwijl de AI-revolutie onverminderd doordendert, vraag je je misschien af hoe jouw organisatie deze krachtige technologie kan inzetten. Deze workshop is je springplank naar het begrijpen en benutten van AI, zowel thuis als op het werk. We behandelen onder andere de volgende onderwerpen:
Overzicht van Microsoft Copilot en de functionaliteiten
Toepassingen van Copilot binnen het strafrecht en daarbuiten
Guide to Prompting
Creëren van jouw perfecte Copilot
Privacy & Veiligheid
Grensverleggende legal research met Moonlit | Roderick Lucas | Moonlit
Deze workshop gaat over het over de landsgrenzen heen op zoek gaan naar informatie voor jouw zaak. Dat kunnen bijvoorbeeld winnende argument-structuren zijn, bepaalde onderzoeken die in andere landen naar voren worden geschoven, of dat je cliënt genoemd wordt in andere lidstaten zonder dat je daar iets van weet. Al met al: het Europees monitoren van het hele juridische systeem. Hoe? Met Moonlit, waarin uit alle Europese landen, op alle rechtsgebieden jurisprudentie is opgenomen, maar ook wetten en administratieve beslissingen.
AI strategie voor strafrecht professionals | The Innovative Lawyer
AI transformeert in hoog tempo de juridische sector. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw organisatie effectief gebruik maakt van AI-technologie? Wil jouw organisatie 'iets' met AI, maar is niet duidelijk hoe en waar te beginnen? Welke stappen kunnen er worden gezet en welke beslissingen moeten worden genomen? Tijdens deze workshop, geleid door The Innovative Lawyer, staan de antwoorden op deze vragen centraal.
Tijdens de workshop behandelen de sprekers:
Uitdagingen en kansen van AI in het strafrecht
Wat een AI-strategie inhoudt
Waarom een doordachte AI-strategie cruciaal is in de huidige tijd
De kerncomponenten van een effectieve AI-strategie
Het analyseren van kansen en risico's van AI-tools
De eerste stappen naar jouw eigen AI-strategie
Best practices voor verantwoorde AI-implementatie
Bouw je eigen GPT | Amar Ramdas | ASRR
Wil je je eigen virtuele assistent bouwen en slimmer werken? Dan is nu hét moment om je eigen GPT te creëren.
Met een op maat gemaakte GPT verbeter je de gebruikerservaring, creëer je betere output en in minder tijd en waarborg je de privacy en beveiliging van gevoelige gegevens.
Tijd dus ook voor jouw eigen GPT. Hoe? Dat leer je tijdens deze workshop.
"Uncover" jouw strafdossier | Uncover
Leer hoe je met behulp van Uncover AI kan inzetten en in een handomdraai jouw strafdossier analyseert.
AI for legal dummies: Introductie tot AI en juridische toepassingen | Raúl Maduro | LEXGEN
Wat is AI
Basisprincipes van AI technologie
Hoe werkt AI
Concrete AI-toepassingen in de juridische praktijk
Sprekers
Marc Schuilenburg | Erasmus Universiteit
Marc is hoogleraar Digital Surveillance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Thema’s in zijn onderzoek zijn de rol van AI, algoritmes en big data in het veiligheidsvraagstuk. Hij publiceert veelvuldig in nationale en internationale wetenschappelijke tijdschriften. Zijn nieuwste boek is 'Making Surveillance Public: Why You Should Be More Woke About AI and Algorithms' (2024). Marc maakt ook deel uit van de Reflectieraad van het Openbaar Ministerie en de Ethische Klankbordgroep van de Nationale Politie. Daarnaast is hij lid van de Adviesraad van de Nederlandse Veiligheidsbranche.
Judith de Boer | Hertoghs Advocaten
Judith is advocaat-partner bij Hertoghs Advocaten en gespecialiseerd in fraudezaken. Judith is lid van de recent opgezette Projectgroep Digitalisering & AI van de Nederlandse Orde van Advocaten. Daarnaast is ze o.a. bestuurslid bij de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA).
Roderick Lucas | Moonlit
Roderick is voormalig medewerker bij Deloitte op de afdeling Tax & Legal, en AI lead bij Deloitte, en nu CEO van Moonlit. Moonlit is een innovatief Europees juridisch onderzoeksplatform aangedreven door kunstmatige intelligentie, een AI-tool. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie stelt het gebruikers in staat om juridische uitspraken uit meerdere landen te onderzoeken en vergelijken.
Annemarie Bloemen | De Roos Advocaten
Annemarie is advocaat-partner bij De Roos. Annemarie Bloemen is het hoofd van het Data & Digital Services team en heeft meer dan 16 jaar ervaring als privacy-advocaat. Ze biedt haar cliënten begeleiding op alle aspecten van privacywetgeving, variërend van het opstellen van toestemmingsverklaringen tot het opzetten van complexe privacyprogramma's. Annemarie geeft ook praktisch en duidelijk advies aan bedrijven over privacygerelateerde strategische beslissingen met als doel privacy-by-design te creëren.
Sander Denneman
Sander is mede-oprichter van juridische AI-onderzoekstool Lexboost en voormalig strafrechtadvocaat bij Simmons & Simmon LLP. Lexboost is speciaal voor juridische professionals: Geen eindeloze lijsten met uitspraken meer, maar directe antwoorden op juridische vragen.
Koen Aarns | Expert toepassen van AI in het juridische werkveld
Bluetick is drieënhalf jaar geleden opgericht door vier studievrienden van de opleiding Data science and entrepeneurship uit Den Bosch. Zij kregen als opdracht om een probleem op te lossen met behulp van kunstmatige intelligentie en toevallig had de vriendin van één van hen net een probleem met juridische informatie dat daarvoor geschikt was. Sinds 1 februari 2023 maakt Bluetick deel uit van Sdu. Koen Aarns is een van die oprichters en is nu AI Product Lead bij Sdu.
Raúl Maduro | LEXGEN
Rául is directeur en medeoprichter van LEXGEN AI. Samen met zijn team heeft hij een missie om de juridische sector te transformeren met geavanceerde AI-oplossingen en kennis beter toegankelijk te maken. LEXGEN is een gespecialiseerd bedrijf met gecombineerd een aantal decennia ervaring op het snijvlak van het recht en softwareontwikkeling.
Amar Ramdas | ASRR
Amar is oprichter van ASRR, een jong, dynamisch en innovatief softwarebedrijf. Ze zijn gespecialiseerd in het ontwikkelen van Software- en Hardware op maat, het aanbieden van Business Analytics and Insights en het aanbieden van IT-Teams as a Service (ITTAAS).
Nick Moesker | Managing Consultant bij DataNorth
Sinds 2015 ontwikkelt DataNorth vooruitstrevende oplossingen met AI-technologieën zoals Natural Language Processing, Computer Vision, Deep Learning, OCR en Large Language Models.
Peter Zinn | Dagvoorzitter
In een tijd waarin digitalisering steeds meer terrein wint, wordt de schaduwzijde van onze innovatiesuccessen steeds duidelijker zichtbaar. Hoewel cybersecurity een steeds crucialer onderwerp wordt, krijgt het niet altijd de aandacht die het verdient. Het wordt vaak als te complex, kostbaar of abstract beschouwd. Al vele jaren verbindt Peter Zinn cybersecurity met Kunstmatige Intelligentie. Op een begrijpelijke en toegankelijke wijze belicht hij de technieken, trends, uitdagingen en oplossingen. Zijn presentaties staan bekend om hun dynamische karakter, waarbij inhoud en vorm elkaar versterken. Hij weeft verhalen, voorbeelden en toekomstvisies samen tot een op maat gemaakt programma.
Doelgroep
Dit congres is voor strafrecht professionals in de brede zin van het woord, waaronder voor:
Advocaten
Overheidsjuristen
Openbaar Ministerie
Rechterlijke macht
Politie
FIOD
Toezichthouders
Handhavers
Compliance professionals
Adviseurs
Docenten
Beleidsmedewerkers
Daarnaast is dit congres ook interessant voor degenen die hen ondersteunen, zoals:
Kantoordirecteuren
Secretaresses
Juridisch medewerkers
Legal operations