Consultatie ontwerprichtlijnen belangenconflicten van Franse Anti-corruptie autoriteit AFA

Op 1 september 2021 heeft de Franse Anti-corruptie autoriteit (Agence française anticorruption (AFA)) ontwerprichtlijnen uitgegeven om bedrijven te helpen het risico van belangenconflicten te beheersen. De richtlijn is opgesteld op grond van Sapin II (artikel 3 (2o)) dat de AFA verplicht richtlijnen op te stellen om organisaties te helpen bij het opsporen en voorkomen van omkoping, afpersing, beïnvloeding, vriendjespolitiek, verduistering van openbare middelen en andere strafbare feiten.

De richtlijn is bedoeld om bedrijven, hun management en compliance professionals te helpen bij het identificeren van risicovolle situaties en het formuleren van maatregelen om dergelijke situaties te voorkomen en te beheersen. De ontwerprichtlijnen zijn verdeeld in drie delen:

       i.         Begrijpen van belangenconflicten in de context van corruptierisico's;

     ii.         Identificeren van belangenconflicten, en;

    iii.         Belangenconflicten voorkomen en beheersen.

Na een gedetailleerde definitie, inclusief voorbeelden van belangenconflicten, stelt het eerste deel de vraag: "Waarom belangenconflicten voorkomen en beheersen in het kader van een anti-corruptie compliance programma?" Het antwoord is vierledig: een anti-corruptie programma voor dat geen belangenconflicten aanpakt, zou een onderneming blootstellen aan juridische-, economische-, financiële- en reputatieschade. De richtlijn schetst de relevante bepalingen uit het wetboek en geeft uitspraken van de Cour de Cassation als voorbeelden van belangenverstrengeling en medeplichtigheid aan beïnvloeding.

Het tweede deel biedt een routekaart voor het identificeren van belangenconflicten, wijst op de soorten processen, activiteiten en werkgelegenheidsclassificaties met het hoogste risico op belangenconflicten, en geeft voorbeelden van risicovolle scenario's.

In het derde deel worden de wetten met betrekking tot de preventie van belangenconflicten in specifieke sectoren opgesomd en worden methoden beschreven voor het definiëren en formaliseren van een geïntegreerd beleid inzake belangenconflicten. Deze omvatten training, tone at the top en tools om medewerkers aan te moedigen conflicten te melden. Daarnaast wordt de relevante ethische bepaling voor de publieke sector aangehaald. Ten slotte worden in dit gedeelte van de ontwerprichtlijnen sancties besproken voor inbreuken op het beleid, de procedures en wetten die de verklaring en het vermijden van belangenconflicten regelen, waarbij de relevante arbeidswetten worden genoemd. Dit wordt afgesloten met het evenwicht tussen transparantie en privacy vereist in artikel 12 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

 

Print Friendly and PDF ^