Eurojust rapport over encryptie

Op 2 juli 2021 publiceerde Eurojust haar derde gezamenlijke rapport over de Observatory Function on Encryption. Het rapport gaat over de volgende onderwerpen:

  • Juridische aspecten van het omgaan met encryptie in strafrechtelijke onderzoeken;

  • Overzicht van juridische kaders in de lidstaten met betrekking tot encryptie, met inbegrip van relevante jurisprudentie en praktijkervaring;

  • Technische ontwikkelingen (bijv. hardware-based encryption, Bcrypt password hashing) en hun effecten op onderzoeksinspanningen, inclusief toekomstige kansen en uitdagingen in de context van kwantumcomputing;

  • De EncroChat-zaak als voorbeeld van een good practice;

  • Beleidsontwikkelingen die het debat over encryptie beïnvloeden en vormgeven, inclusief ontwikkelingen binnen de EU en – voor het eerst – buiten de EU met een focus op de inspanningen in Australië en de VS.

Volgens de conclusie van het rapport is encryptie een essentieel onderdeel bij het waarborgen van grondrechten, digitale soevereiniteit en innovatie. Tegelijkertijd wordt het echter steeds vaker voor onwettige doeleinden gebruikt.

Criminelen maken gebruik van encryptiediensten om hun communicatie te beveiligen, en ze maken gebruik van kant-en-klare oplossingen van eigen bodem. Dit heeft ertoe geleid dat wetshandhavingsinstanties en de rechterlijke macht hebben opgeroepen tot evenredige en adequate instrumenten om rechtmatige toegang te verkrijgen tot elektronisch bewijsmateriaal dat uiteindelijk ook in de rechtbank toelaatbaar zou zijn. Beleidsmakers staan ​​voor het dilemma om oplossingen te vinden die zorgen voor goede privacy waarborgen die het tegelijkertijd mogelijk maken om burgers effectief te beschermen tegen criminaliteit.

Print Friendly and PDF ^