Europees Parlement stemt voor uitbreiding mogelijkheden informatie-uitwisseling door Europol
/Een meerderheid van het Europees Parlement heeft gestemd voor een uitbreiding van het mandaat van Europol om gegevens te verwerken en AI-instrumenten te ontwikkelen.
Er is ingestemd met een voorstel om Europol in staat te stellen gemakkelijker informatie uit te wisselen met particuliere bedrijven en politie-instrumenten te ontwikkelen op basis van kunstmatige intelligentie (AI).
Het voorstel is ingediend door de EP-Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) en behelst een aanzienlijke uitbreiding van het mandaat van Europol op drie belangrijke gebieden, waaronder de samenwerking met particuliere partijen, de verwerking van persoonsgegevens ter ondersteuning van strafrechtelijk onderzoek en de rol van Europol op het gebied van onderzoek en innovatie.
Het zal voor Europol mogelijk worden om thema's voor EU-onderzoeksprogramma’s te kunnen vaststellen, waardoor Europol formeel in staat zal zijn algoritmen te trainen en nieuwe instrumenten te ontwikkelen voor gebruik door rechtshandhavingsinstanties in heel Europa, en daarnaast ook zelf als verwerker van grote hoeveelheden gegevens op te treden.
Een afzonderlijk voorstel tot wijziging van de vordering betreffende het Schengen Informatiesysteem (SIS), dat Europol in staat moet stellen gegevens van derde landen ter beschikking te stellen van eerstelijnsfunctionarissen, werd ook door het Parlement aangenomen, met 545 stemmen voor en 147 tegen. Door Europol de mogelijkheid te geven zijn eigen SIS-signaleringen in te dienen, hebben de Europese nationale autoriteiten niet langer toestemming van de rechter nodig om toegang te krijgen tot de gegevens van het Schengen Informatiesysteem aangezien Europol dan zelf gegevens kan invoeren in de databank die de heel EU bestrijkt.
Naar aanleiding van de stemming moeten de Europese Commissie (EC), het Parlement en de Raad nu onderling gaan onderhandelen over een definitieve versie van het mandaat van Europol. De Europese Raad heeft in juni 2021 overeenstemming bereikt over zijn onderhandelingsmandaat, dat in grote lijnen overeenkomt met de voorgestelde wijzigingen waarover het Parlement zojuist heeft gestemd.