Forse celstraffen geëist voor belastingontduiking, schimmige constructies en verhullende handelswijzen

Op 18 november stonden twee verdachten, een vrouw en haar zakenpartner, voor de rechter in Den Bosch in een omvangrijke fraudezaak. De zaak gaat over belastingontwijking, belastingontduiking, schimmige constructies, buitenlandse structuren, verhullende handelswijzen en een wederrechtelijk verkregen voordeel van 43 miljoen euro.

“De verdachte vrouw heeft zich recent geprofileerd in de media als legitieme business vrouw. Iemand die vermalen wordt door het strafrechtsysteem, maar zich van geen kwaad bewust is. En bereid is tot het bittere eind te vechten om haar gelijk aan te tonen.”, aldus de officier. Wat zij vergeet te vermelden is dat zij en haar zakenpartner, in hun decennialange bedrijfsvoering binnen diverse rechtspersonen, gebruik hebben gemaakt van bijzondere buitenlandse bedrijfsstructuren die karakteristiek zijn en symbool staan voor niet-transparant handelen en verhulling. “We hebben het over entiteiten in Hong Kong, op de Maagdeneilanden, in Panama en een bankrekening in Zwitserland, een land met in die tijd een bankgeheim.”, aldus de officier.

Verdachten hebben decennia lang geen euro belasting hebben betaald. Ter zitting lijken ze daar volgens het OM trots op te zijn. “Volop gebruikmaken, in haar reislustige bestaan, van een onder valse voorwendselen verkregen Nederlanderschap (door middel van een schijnhuwelijk), van openbare wegen, vliegvelden en andere openbare nutsvoorzieningen maar daar geen euro aan willen bijdragen. De luttele belastingen die werden betaald stonden in geen verhouding tot de daadwerkelijke opbrengsten en bezittingen van verdachten, nu de winsten werden verschoven naar hun belastingluwe offshore bedrijf in Hong Kong.”, aldus de officier.

Verdachten hebben volgens het OM hun hele werkzame leven gewerkt met katvangers, trustkantoren of andere verhullende modaliteiten, zoals bijvoorbeeld ‘declarations of trust’, die moesten voorkomen dat iemand achter hun vermogen zou kunnen komen. Zonder fatsoenlijk klantenonderzoek leenden zij grote geldbedragen uit in de vorm van hoogrisicoleningen, tegen heel hoge rentes en aan mensen die in de reguliere financiële wereld vanwege criminele antecedenten niet meer uit de voeten konden.

Schoolvoorbeeld

Volgens de officier is de zaak een schoolvoorbeeld van hoe geld ook weer nieuw geld maakt en kan dit tot geen andere conclusie leiden dan dat daar een flinke criminele component aan ten grondslag moet hebben gelegen. Voor zover er legale handel heeft plaatsgevonden zijn de opbrengsten vermengd geraakt met illegale inkomsten en is het totale vermogen besmet geraakt. Dat verdachten  met dat startkapitaal enorm veel vervolgprofijt hebben weten te verkrijgen, staat volgens de officier als een paal boven water.                                  

Schimmige constructies, buitenlandse structuren en verhullende handelswijzen. Ze lijken vooral éٞén doel te hebben gediend: inkomsten en hun herkomst verhullen voor de autoriteiten en dan met name de Nederlandse autoriteiten. “En dat is hen gelukt. Ondanks zeer intensief speurwerk, waarbij het opsporingsteam soms letterlijk het stof van de archieven af heeft moeten blazen om ze te kunnen bekijken, is het hen niet gelukt om een aannemelijke verklaring te vinden voor het huidige vermogen van verdachten en hun concernstructuur. “, aldus de officier.

Het motief van verdachten bij het plegen van de delicten witwassen, valsheid in geschrift en belastingfraude lijkt volgens de officier, behalve in de wens om veel geld te verdienen, ook te zijn gelegen in hun wens om geen belasting te betalen in Nederland of waar dan ook ter wereld. Daartoe hebben zij allerlei belastingontwijkings- en ontduikingsconstructies gehanteerd.

Strafeis

Verdachten zijn zakelijk en persoonlijk zeer nauw met elkaar verweven. Zij zijn binnen het concern te beschouwen als twee kapiteins op een schip. Ze kunnen volgens het OM gelijkelijk verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen van de gepleegde delicten.

Alles afwegend is de officier van mening dat voor beide verdachten een gevangenisstraf een passende straf is. Tegen de vrouw eist de officier een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 6 jaar met aftrek voorarrest. De man hoort een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar tegen zich eisen, met aftrek voorarrest. “De leeftijd van de man (85) en diens gezondheidssituatie maken wat de strafmaat betreft het verschil met de situatie van de vrouw.”, aldus de officier.

Wat betreft de rechtspersonen is het OM van mening dat een hoge geldboete, naar rato van hun betrokkenheid, een passende straf is. De officier eist geldboetes variërend van 2 ton tot 4 ton euro.

Parallel aan de strafzaak lopen tegen alle verdachten ontnemingszaken, die aanzienlijke financiële gevolgen kunnen hebben voor verdachten.

De rechtbank doet op 23 december uitspraak.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^