Frankrijk zet EU-klokkenluidersrichtlijn om in nationaal recht
/Net voor de deadline van 17 december 2021 heeft Frankrijk de Klokkenluidersrichtlijn omgezet in nationaal recht. De nieuwe klokkenluiderswet, ook wel de Wasermann-wet genaamd, gaat verder dan Sapin II en ook verder dan de richtlijn.
Bescherming van klokkenluiders
De wet heeft betrekking op bedrijven met meer dan 50 werknemers, overheidsdiensten met meer dan 50 medewerkers en gemeenten met meer dan 10.000 inwoners.
De tekst van de nieuwe wet definieert een klokkenluider als "een natuurlijk persoon die, zonder rechtstreekse financiële vergoeding en te goeder trouw, informatie betreffende een misdrijf, een overtreding, een bedreiging of schade voor het algemeen belang meldt of bekendmaakt".
De nieuwe Franse wet bepaalt dat organisaties hun beschikbare meldingskanalen diversifiëren om hun aanpak te valideren, bijvoorbeeld door te voorzien in een online klokkenluidersysteem en een fysieke postbus.
Sancties
De nieuwe wet gaat verder dan de Europese richtlijn, aangezien zij voorziet in sancties tegen degenen die de identiteit van de klokkenluider bekendmaken of niet beschermen.
Organisaties die opzettelijk proberen een klokkenluider te belemmeren of hem onderwerpen aan represailles, kunnen worden gestraft met drie jaar gevangenisstraf en een geldboete van EUR 45.000 euro.
Het niet instellen van een meldprocedure wordt beschouwd als een belemmering voor iemand om een melding te doen. Ook verlangt de nieuwe wet om ruime bekendheid te geven aan interne meldkanalen.