Geldboete voor restaurant voor voeren valse loonadministratie

Gerechtshof 's-Hertogenbosch 30 januari 2024, ECLI:NL:GHSHE:2024:321

Feiten en Achtergrond: Medeverdachte 1 en zijn voormalige echtgenote Medeverdachte 2 zijn sinds 16 juni 2003 vennoten van een restaurantbedrijf, gevestigd aan adres 1. Medeverdachte 1 huurt al 13 jaar de bovenwoning van het restaurant (adres 2) en woonde daar 12 jaar met zijn gezin. Sinds een jaar woont hij elders (adres 3), maar blijft de bovenwoning huren. Slechts Medeverdachte 1 en zijn vrouw hebben de sleutel van deze bovenwoning.

Getuigenverklaringen:

  • Medeverdachte 1 verklaarde op 7 oktober 2015 dat hij altijd in het restaurant is en zijn vrouw niets met de zaak te maken heeft. Hij levert de financiële gegevens aan voor het kasboek en geeft de gewerkte uren door aan zijn vrouw voor de boekhouder. Hij regelt alles met betrekking tot de uren, bestellingen en beslissingen, terwijl zijn vrouw de boekhouding doet op basis van zijn instructies. Medeverdachte 1 betaalt contant uit en zijn vrouw doet de bankzaken.

  • Medeverdachte 2 bracht maandelijks de kasadministratie naar het administratiekantoor. Medewerkster getuige 2 verzorgde de loonadministratie vanaf 2011 en ontving de personeels- en loongegevens via e-mail van Medeverdachte 2.

  • Getuige 1, eigenaar van het administratiekantoor, verklaarde dat Medeverdachte 1 het feitelijke werk in het restaurant deed en Medeverdachte 2 het administratieve werk.

Doorzoeking en Bewijsmateriaal:

  • Op 9 juli 2015 werden tijdens doorzoekingen op verschillende adressen, waaronder het restaurant (adres 1), de bovenwoning (adres 2), en de woning van Medeverdachte 1 en 2 (adres 3), de fysieke en digitale bedrijfsadministratie in beslag genomen.

  • Tijdens de doorzoeking werden verschillende werknemers aangetroffen in het bedrijfspand, en administratieve bescheiden, kladbriefjes/urenbriefjes, en salarisspecificaties werden veiliggesteld.

  • Op 10 juli 2015 werden documenten van het administratiekantoor in Eindhoven gevorderd, waaruit bleek dat maandelijks e-mails werden verzonden met de gewerkte uren van de werknemers.

Stelselmatige Observatie:

  • In de periode van 11 mei 2015 tot en met 15 juni 2015 werd door middel van camerabeelden informatie verkregen over de aanwezigheid en werkzaamheden van personen in het restaurant. Er werden 14 verschillende werknemers waargenomen, terwijl slechts vijf werknemers in de aangiften loonheffing bij de Belastingdienst verantwoord waren.

Getuigenverklaringen van Werknemers:

  • Verschillende werknemers (getuige 3, 4, 5, 6, 7, 8, en 9) verklaarden dat zij hun gewerkte uren op briefjes bijhielden en deze aan Medeverdachte 1 gaven, die vervolgens de salarissen contant uitbetaalde. De loonstroken werden persoonlijk overhandigd en niet altijd correct aangegeven bij de Belastingdienst.

Conclusie:

  • Er werd vastgesteld dat er meer uren werden gewerkt en meer lonen werden uitbetaald dan in de loonadministratie waren verantwoord, wat leidde tot de conclusie dat de loonadministratie niet overeenkwam met de werkelijkheid.

Bewezenverklaring en Strafoplegging:

  • Het gerechtshof achtte bewezen dat de verdachten zich schuldig hadden gemaakt aan valsheid in geschrift, begaan door een rechtspersoon, meermalen gepleegd.

  • De strafoplegging bestond uit een geldboete van € 25.000.

Lees hier de volledige uitspraak

Print Friendly and PDF ^