Handhaving milieuwetgeving: ketenanalyse over ladingen gegast met bestrijdingsmiddelen
/De Tweede Kamer heeft op 4 april 2022 een ketenanalyse ontvangen over ladingen gegast met bestrijdingsmiddelen. Aanleiding voor de ketenanalyse was een incident in juli 2021 met een partij graan op drie binnenvaartschepen waarin een te hoge concentratie fosfine werd gemeten.
De ketenanalyse laat zien dat de handelsketen verschillende kwetsbaarheden kent ten aanzien van de risico’s van gegaste lading en het voordoen van incidenten. In het geval van gegaste ladingen moet iedereen zorgvuldig handelen gezien de risico’s die de bestrijdingsmiddelen met zich meebrengen. Het is noodzakelijk dat alle partijen in de keten (1) zich bewust zijn van de risico’s van de stoffen, (2) op de hoogte zijn en blijven dat de lading gegast is (geweest) en (3) de noodzakelijke voorschriften voor veilig handelen naleven.
De volgende kwetsbaarheden zijn geconstateerd:
· Informatie over een gegaste lading wordt niet of onvolledig doorgegeven in de keten
· Losse fosfidetabletten (of restanten) kunnen niet of niet volledig uit de lading worden verwijderd
· Niet gasdichte vervoermiddelen, waardoor gasvormige bestrijdingsmiddelen kunnen ontsnappen
· Ontbrekende (overslag) protocollen voor omgaan met een gegaste lading
· Ontbreken van een overzicht aan incidenten en een gecoördineerde handhavingsstrategie
In de ketenanalyse staat de reactie in de vorm van ingezette acties om met bron- of beheersmaatregelen de kwetsbare punten in de keten aan te pakken. Binnen de Europese lidstaten wordt ingezet op bronaanpak. Waar dit niet mogelijk is, wordt ingezet op risicobeheersing. Nadere toelichting hiervan is terug te vinden in de ketenanalyse.
Er blijft altijd een kans op een nieuw incident bestaan nu Nederland voor het op de juiste manier ontgassen en stoppen van het gebruik van losse tabletten afhankelijk is van de regelgeving en naleving van andere EU en niet-EU-landen.