Artikel: Handhaving van bijtincidenten

Bijtincidenten met honden zijn een groot maatschappelijk probleem te noemen. Het komt regelmatig voor dat honden andere dieren of mensen bijten. Recente cijfers zijn er niet, ook omdat bijtincidenten niet altijd en niet eenduidig worden geregistreerd, maar onderzoek in 2008 wees uit dat in Nederland op jaarbasis naar schatting circa 150.000 mensen door een hond worden gebeten. Van die mensen zoekt een derde medische hulp en loopt een vijfde ernstige verwondingen op. Heftige bijtincidenten krijgen in de media vaak de nodige aandacht, en voor het onderwerp ‘bijtincidenten’ is sowieso geregeld aandacht in de media.2 In 2019 is er door Bureau Beke in opdracht van de Koninklijke Hondenbescherming een fenomeenonderzoek gedaan naar bijtincidenten en hondengevechten. Dat onderzoek richt zich voornamelijk op zogenoemde hoog-risicohonden, maar ook daaruit volgt dat bijtincidenten een groot maatschappelijk probleem zijn.

Dat bijtincidenten zo veel mogelijk voorkomen zouden moeten worden, is evident. Dat na een bijtincident aanleiding kan zijn voor overheidsingrijpen om herhaalde incidenten te voorkomen eveneens. Handhaving na een bijtincident kan zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk plaatsvinden. Een combinatie van beide is overigens ook niet uitgesloten.

De vraag kan gesteld worden of toepassing van het strafrecht na een bijtincident, en met name het leggen van beslag op de hond in dat verband, wenselijk is. Sterker nog, betoogd zou kunnen worden dat dan in feite het strafrecht gebruikt wordt ter primaire handhaving van de openbare orde, terwijl men zich kan afvragen of het strafrecht daarvoor wel bedoeld is. Daarbij kleven er meer nadelen aan toepassing van het strafrecht in zaken rond bijtincidenten. Ook de bestuursrechtelijke wijze van handhaven is echter niet ideaal te noemen.

In deze bijdrage zal dan ook de vraag centraal staan of de huidige wijze van handhaving van bijtincidenten de juiste weg is, zowel in meer principiële zin als in de uitwerking van de toepassing. Is het huidige bestuursrechtelijke regime voldoende toegerust om adequaat te handhaven? En zijn honden in het strafrecht niet altijd de gebeten hond?

Lees verder:

Print Friendly and PDF ^