In hoger beroep wel straf voor directeur Groen Invest
/Gerechtshof 's-Hertogenbosch 15 maart 2018, ECLI:NL:GHSHE:2018:1129
De 73-jarige directeur van het failliete Veldhovense hardhoutfonds Groen Invest Nederland is in hoger beroep veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf voor faillissementsfraude. Hij heeft in de periode voordat het fonds failliet ging ruim 2 miljoen euro - geld van beleggers - overgeboekt naar privérekeningen. De rechtbank Oost-Brabant sprak hem hier eerder van vrij.
Robiniabomen
In totaal investeerden ruim 6.000 beleggers samen zeker 70 miljoen euro in Groen Invest voor de kweek van robiniabomen in Nederland en het buitenland. De aangekochte grond bleek echter niet geschikt voor bosbouw en winst bleef uit. Op 18 oktober 2007 heeft de Autoriteit Financiële Markten de directeur laten weten van plan te zijn om de vergunningsaanvraag af te wijzen. Dit ging om een vergunning voor beleggingsobjecten, in dit geval de rechten op de (kap)opbrengst van robiniabomen.
Faillissement
Op het moment dat dit bericht van AFM kwam, had Groen Invest al enige jaren te weinig inkomsten en te veel kosten, onvoldoende vermogen om te investeren of om op termijn de investeerders terug te betalen en niet genoeg liquiditeit om aan lopende verplichtingen te voldoen. Anders dan de rechtbank, vindt het hof dat het in zo’n geval duidelijk is dat een faillissement onontkoombaar is. Desondanks is de directeur geld van de Groen Invest blijven overboeken naar privérekeningen. Hij heeft dat ruim anderhalf jaar gedaan, totdat Groen Invest op 11 mei 2009 inderdaad failliet werd verklaard. Volgens het hof heeft hij op die manier bewust het bedrag dat na het faillissement onder de schuldeisers werd verdeeld met ruim 2 miljoen euro verkleind.
Strafbepaling
Bij het bepalen van de straf heeft het hof in het bijzonder gelet op de mate waarin de directeur de schuldeisers heeft benadeeld en het feit dat hij niet eenmalig geld heeft doorgesluisd, maar dit anderhalf jaar lang heeft gedaan. Verder heeft het hof onder meer rekening gehouden met het nagenoeg blanco strafblad van de directeur en het feit dat het misdrijf al lang geleden is gepleegd. Alles afwegende vindt het hof een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 jaar op zijn plaats.
Civiele procedure
Naast dit strafproces is er ook een civiel proces over deze kwestie geweest bij het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Daarin heeft het hof bepaald dat de directeur het bedrag van ruim 2 miljoen euro moet terugbetalen aan de curator. Die zal het vervolgens verdelen onder de schuldeisers.
Lees hier de volledige uitspraak.