Jaarverslag 2019 Landelijk Bureau Bibob

Op 15 juni is het Jaarverslag 2019 van het Landelijk Bureau Bibob gepubliceerd. Hieruit blijkt dat over het jaar 2019 een substantieel aantal adviezen en aanvullende adviezen is uitgebracht. In 2019 zijn 277 adviezen aangevraagd. Het LBB heeft 276 reguliere adviezen uitgebracht. In 2018 waren 305 adviezen aangevraagd en had het LBB 283 reguliere adviezen uitgebracht. Daarnaast heeft het LBB 72 aanvullende adviezen verstrekt, wat substantieel meer is dan het aantal (41) over 2018.

Gemeenten

Het grootste deel van de adviesaanvragen voor het LBB was evenals in voorgaande jaren afkomstig van gemeenten. In totaal hebben 99 gemeenten 315 adviezen aangevraagd. Verder hebben zeven provincies in totaal 17 adviezen aangevraagd en hebben vier landelijke instanties zoals ministeries en zelfstandige bestuursorganen 29 adviezen aangevraagd. De meeste adviesaanvragen komen van de volgende bestuursorganen:

Schermafbeelding 2020-06-16 om 19.32.15.png

Adviesaanvragen per branche

Schermafbeelding 2020-06-16 om 19.34.07.png

Veruit de meeste adviesaanvragen hebben evenals in voorgaande jaren betrekking op de horecasector. In 2019 zijn verder veel adviezen aangevraagd over bouwvergunningen en speelautomaten.

Mate van gevaar

Schermafbeelding 2020-06-16 om 19.34.52.png

De reguliere adviezen van het LBB zijn onder te verdelen naar de mate van gevaar dat de beschikking of andere beslissing mede zal worden gebruikt om crimineel verkregen vermogen te benutten of om strafbare feiten te plegen. Het LBB concludeerde 124 maal dat ernstig gevaar bestond. 41 keer luidde de conclusie dat er een mindere mate van gevaar was. In 111 gevallen concludeerde het LBB dat er geen gevaar voorzien werd.

Kwaliteitscommissie Bibob

Jaarlijks beoordeelt de onafhankelijke Kwaliteitscommissie Bibob de kwaliteit van Bibob-adviezen. In 2019 zijn 27 reguliere en 7 aanvullende adviezen van het LBB beoordeeld. Op basis van haar beoordelingen concludeert de Kwaliteitscommissie dat door het LBB heldere en kwalitatief hoogwaardige adviezen zijn uitgebracht. De adviezen zijn juridisch houdbaar en bruikbaar voor de bestuursorganen. Daarnaast wordt de werkwijze van het LBB zorgvuldig gevonden. Op basis van het jaarverslag constateer ik dat het LBB ook in 2019 kwalitatief hoogwaardig werk levert. Ik vind het belangrijk te streven naar het bevorderen van kwaliteit. De Kwaliteitscommissie doet daartoe enkele aanbevelingen. Het merendeel van deze aanbevelingen zijn operationeel van aard. Het LBB neemt deze over.

Twee aanbevelingen zijn van strategische aard. Ten eerste stelt de Kwaliteitscommissie dat het opportuun kan zijn om het uitbrengen van een advies te laten wachten op onderzoeken van (bijvoorbeeld) het Openbaar Ministerie, zodat deze cruciale informatie alsnog in het advies kan worden meegenomen. De Kwaliteitscommissie acht het in dergelijke gevallen dan ook gerechtvaardigd dat de adviestermijn kortdurend wordt overschreden.

Ten tweede beveelt de Kwaliteitscommissie het LBB aan te onderzoeken hoe de informatie-uitwisseling met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) kan worden verbeterd. De Kwaliteitscommissie noemt het niet verstrekken van informatie door de AFM als een knelpunt voor het optimaal uitvoeren van de Wet Bibob. Het betreft hier een geheimhoudingsplicht die voor een belangrijk deel volgt uit Europese richtlijnen en is geïmplementeerd in artikel 1:89, Wet financieel toezicht.

Lees meer:

Print Friendly and PDF ^