(Meer) aandacht voor wijziging handhavingsbeleid t.a.v. faciliterende betalingen

Op 17 juni jl. heeft de Minister van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer geïnformeerd over de voortgang van de opvolging van de aanbevelingen van de OESO Anti-corruptiewerkgroep in het rapport van 5 november 2020. Over die opvolging zal Nederland in de plenaire vergadering van oktober 2022 aan de Anticorruptiewerkgroep rapporteren.

De Anti-corruptiewerkgroep heeft op het gebied van handhaving diverse aanbevelingen gedaan om de handhaving op dit punt te versterken. Een daarvan ziet op de bewustwording rondom de wijziging van inzicht ten aanzien van faciliterende betalingen.

De Aanwijzing opsporing en vervolging buitenlandse corruptie is in 2020 gewijzigd waardoor kleine faciliterende betalingen niet langer zijn uitgezonderd van vervolging. De Anti-corruptiewerkgroep verwelkomt deze wijziging.

Tegelijkertijd doet de Anti-corruptiewerkgroep de aanbeveling om op dit vlak nadere gerichte inspanningen te leveren, zodat onder andere handhavingsinstanties, bedrijven en accountants bewust worden gemaakt van de wijziging aangaande faciliterende betalingen.

Eind augustus 2022 wordt de nieuwe Brochure ‘Eerlijk zaken doen, zonder corruptie’ uitgebracht. Deze brochure dient als voorlichtingsmateriaal voor de private sector en in de nieuwste editie van de brochure wordt uitdrukkelijk vermeld dat het Openbaar Ministerie in haar beleid geen uitzondering voor faciliterende betalingen maakt.

Ook in overleg met de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants en andere accountantsorganisaties wordt expliciet aandacht besteed aan de omstandigheid dat faciliterende betalingen niet meer van vervolging zijn uitgezonderd.

Print Friendly and PDF ^