Nationale anticorruptiestrategieën
/Verschillende lidstaten hebben nieuwe of herziene alomvattende anticorruptiestrategieën vastgesteld met specifieke en meetbare doelstellingen, een omlijnd budget, duidelijk omschreven verantwoordelijkheden van gespecialiseerde instellingen en een sterke betrokkenheid van de relevante belanghebbenden.
Frankrijk
Zo heeft Frankrijk in januari 2020 een nationaal meerjarenplan voor corruptiebestrijding vastgesteld dat zowel de preventieve als de repressieve dimensie van corruptie behelst. Het plan, dat werd opgesteld door het Franse agentschap voor corruptiebestrijding (AFA) in samenwerking met alle betrokken besturen en lokale overheden, heeft betrekking op de periode 2020-2022. Het nationale plan behelst zowel de preventieve als de repressieve dimensie van corruptie en voorziet in verscherpte preventiemaatregelen bovenop een toegenomen doeltreffendheid van internationale samenwerking op het stuk van corruptiebestrijding. Eind 2021 is een openbare raadpleging gepland om het maatschappelijk middenveld en alle belanghebbenden te betrekken bij de beoordeling van de eerste resultaten van de maatregelen van het nationaal plan.
Overige lidstaten
Sommige lidstaten bereiden momenteel nationale anticorruptiestrategieën voor. In Ierland heeft de regering aangekondigd dat zij corruptie doeltreffender wil aanpakken door voort te bouwen op de lopende alomvattende beoordeling van de verschillende overheidsorganen die betrokken zijn bij preventieve en repressieve anticorruptiemaatregelen en de rechtshandhavingsprocedures in het strafrecht.
Er zijn ook besprekingen gaande in Portugal, waar een werkgroep is opgericht die een nationale strategie voor corruptiebestrijding moet opstellen. Finland en Zweden, die in plaats van een strategische aanpak te volgen eerder zijn uitgegaan van praktijken, tradities en hoge normen van integriteit en transparantie om corruptie te voorkomen, zijn nu ook bezig met het opstellen van nationale anticorruptieplannen.
Andere lidstaten, zoals Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Estland, Griekenland, Italië, Litouwen, Roemenië en Slowakije, hebben al sinds enkele jaren een alomvattende nationale anticorruptiestrategie.