Nieuw PIF Rapport gepubliceerd

Op 23 september 2022 presenteerde de Europese Commissie het 33e jaarverslag over de bescherming van de financiële belangen van de EU en fraudebestrijding in 2021 (33rd Annual Report on the Protection of the European Union’s financial interests and the Fight against fraud 2021).

Het bevat informatie over:

  • De belangrijkste aangenomen wetgevingsbesluiten en de relevante jurisprudentie van het HvJEU in 2021;

  • De fraudebestrijdingsarchitectuur van de EU;

  • de samenwerking op het gebied van fraudebestrijding

  • de belangrijkste maatregelen ter bescherming van de financiële belangen van de EU;

  • de resultaten van de controleactiviteiten;

  • een vooruitblik voor 2022, met conclusies en aanbevelingen.

In het verslag wordt benadrukt dat de invoering van de Recovery and Resilience Facility (RRF) om de COVID-19-pandemie te overwinnen, nieuwe uitdagingen voor de bescherming van het EU-geld heeft veroorzaakt. De Commissie heeft de nationale autoriteiten ondersteund bij de beoordeling van de nationale plannen, en daarbij bijzondere aandacht besteed aan het ontwerp van maatregelen om de middelen van de SRF te beschermen tegen fraude, corruptie, belangenconflicten en dubbele financiering. Niettemin moeten de lidstaten de komende jaren expertise en controlestrategieën ontwikkelen voor de verschillende beheersvormen die verband houden met de uitvoering van de verschillende fondsen.

Een andere belangrijke ontwikkeling in 2021 was de start van de operationele activiteiten door het EPPO op 1 juni 2021. Er wordt op gewezen dat de operationele resultaten van OLAF en de EPPO de toegevoegde waarde van EU-organen voor de bescherming van de financiële belangen van de EU en de fraudebestrijding aantonen, met name met het oog op het overwinnen van de beperkingen van de nationale systemen bij de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit.

Wat de kerncijfers in 2021 betreft, staat in het verslag dat er in totaal 11 218 gevallen van fraude en onregelmatigheden zijn gemeld. Dit is iets minder dan in 2020. De bijbehorende onregelmatige bedragen stegen tot 3,24 miljard euro, als gevolg van een beperkt aantal significante gevallen in sommige lidstaten.

Wat de vooruitzichten voor de nabije toekomst betreft, heeft de Commissie de volgende aanbevelingen aan de lidstaten gedaan:

  • De lidstaten moeten zorgen voor de correcte uitvoering van de PIF-richtlijn - de Commissie zal blijven toezien op de correcte omzetting van de EU-wetgeving in nationaal recht;

  • de lidstaten die zich nog niet bij de EPPO hebben aangesloten, moeten dat doen en de lidstaten die deelnemen, moeten ervoor zorgen dat de EPPO alle bevoegdheden kan uitoefenen die haar bij de oprichtingsverordening zijn verleend;

  • de lidstaten moeten het potentieel van de digitalisering ten volle benutten bij de fraudebestrijding en in het bijzonder gebruik maken van de bestaande instrumenten, zoals ARACHNE, EDES en IMS.

  • De lidstaten moeten de frauderisicoanalyses versterken.

In die zin zal de Commissie het optreden van de EU versterken, met name door nieuwe regels van het Financieel Reglement, die onlangs werden voorgesteld. Evenals in de voorgaande jaren gaat het jaarverslag over de bescherming van de financiële belangen van de EU vergezeld van verschillende andere documenten, waaronder:

Print Friendly and PDF ^