OLAF onderzoek legt EU-fraude met milieuonderzoek bloot
/Het beschermen van de EU-uitgaven voor vitaal milieuonderzoek is een van de onderzoeksprioriteiten van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). Onlangs heeft het bureau een onderzoek gesloten, waarbij het ging om een project ter verbetering van de detectie van bosbranden. Er blijkt te zijn gefraudeerd voor een bedrag van meer dan €400.000.
Het door het Research Executive Agency (REA) gefinancierde project zou worden gerund door een consortium van vijf kleine en middelgrote ondernemingen in Frankrijk, Ierland, Roemenië en Spanje. Naarmate het project vorderde, werd REA bezorgd dat sommige door het consortium ingediende claims voor personeelskosten onjuist zouden kunnen zijn en meldde deze vermoedens aan OLAF.
OLAF is vervolgens een onderzoek gestart naar mogelijk misbruik van EU-onderzoeksfondsen. Met talrijke controles ter plaatse en digitale forensische operaties, bijgestaan door de nationale autoriteiten, stelden de OLAF-onderzoekers vast dat het consortium nooit de operationele capaciteit had om het project uit te voeren. In werkelijkheid waren de aanvankelijke financieringsaanvraag en de daaropvolgende voortgangsverslagen gebaseerd op onwaarheden en onderbouwd met valse documenten.
Uit het onderzoek bleek dat de consortiumleden het overgrote deel van de EU-financiering, die voor het milieuonderzoeksproject was voorzien, hadden weggesluisd. Het meeste EU-geld is gepompt in een casino / hotelproject op Cyprus.
Directeur-generaal van OLAF Ville Itälä zei:
“With the EU focusing increasingly on environment and climate change, we have to make sure that money supposed to be used to improve our understanding of climate change and develop vital tools to help us tackle it, is used exactly for this purpose. With the Commission’s ambitious Green Deal, and the clear need to focus on the health, economic and social consequences of the current Coronavirus pandemic, we will need to ensure that EU money is properly spent. Now more than ever, every euro counts, and OLAF will continue to ensure it is properly accounted for.”
Het onderzoek is in november 2019 afgerond met een aanbeveling aan REA om € 410.000 terug te vorderen van het consortium. Daarnaast werd de bevoegde nationale gerechtelijke autoriteiten verzocht een gerechtelijke procedure in te leiden tegen de betrokken personen.
Bron: OLAF