OVAR: Vissen in Natura 2000-gebied. Na het plegen van tenlastegelegde feiten is de wetgeving aangepast en was het niet langer strafbaar.
/Gerechtshof Amsterdam 10 juli 2017, ECLI:NL:GHAMS:2018:3637
Ter terechtzitting in hoger beroep heeft de raadsman van de verdachte zich op het standpunt gesteld dat de verdachte moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging. De verdachte heeft tenlastegelegde feiten gepleegd in het Natura 2000 gebied ‘Rottum zone 1 Oost’. In dat deel van het gebied mocht toentertijd niet gevist worden door Nederlandse vissers in verband met het VIBEG-akkoord. Duitse vissers mochten hier echter wel vissen op basis van een uitzondering die voortkomt uit het Eems-Dollardverdrag. De verdediging acht het VIBEG-akkoord dan ook ongerechtvaardigd discriminatoir en mitsdien strijdig met het EVRM. De feiten zullen om die reden dan ook niet strafbaar zijn en zal de verdachte ontslagen moeten worden van alle rechtsvervolging.
De raadsman heeft hierbij ook nog opgemerkt dat als de verdachte na oktober 2017 op dezelfde coördinaten zou zijn aangetroffen terwijl hij aan het vissen zou zijn, hij niet vervolgd zou kunnen worden, omdat de coördinaten niet langer in het Natura 2000 gebied ‘Rottum Zone 1 Oost’ vallen.
De advocaat-generaal heeft zich in hoger beroep op het volgende standpunt gesteld. Om de door de raadsman geschetste rechtsongelijkheid weg te nemen zijn de grenzen van het Natura 2000 gebied ‘Rottum Zone 1 Oost’ zodanig aangepast dat deze niet meer deels het gebied van het Eems-Dollardverdrag overlappen. Deze aanpassing is gekomen in september 2017, dus geruime tijd na de geconstateerde overtredingen. Nu uit de coördinaten van beide tenlastegelegde feiten blijkt dat de verdachte aan het vissen was in dat deel van het gebied ‘Rottum zone 1 Oost’ dat in oktober 2017 is vrijgegeven voor vissers acht de advocaat-generaal het verweer terecht en vordert zij dat de verdachte bij beide feiten zal worden ontslagen van alle rechtsvervolging.
Gelet op het feit dat de wetgeving na het plegen van de tenlastegelegde feiten is aangepast om de rechtsongelijkheid tussen de Nederlandse en Duitse vissers op te heffen en de verdachte zich onder de nieuwe regels zou hebben bevonden in een gebied waar hij mocht vissen, acht het hof feit 1 en 2 niet strafbaar. Het onder 1 en 2 bewezen verklaarde levert zodoende geen strafbaar feit op. De verdachte dient derhalve te worden ontslagen van alle rechtsvervolging.
Lees hier de volledige uitspraak.