Provincie moet chemisch bedrijf in Bergen op Zoom maatregelen opleggen
/De provincie Noord-Brabant moet passende maatregelen opleggen aan een chemisch bedrijf in Bergen op Zoom. Dit bepaalt de rechtbank Oost-Brabant. Een milieuvereniging maakt zich vanwege stikstofuitstoot van de fabriek zorgen over eventuele negatieve gevolgen aan nabijgelegen natuurgebieden. Omdat niet duidelijk is of landelijke of provinciale maatregelenpakketten hierin op tijd een kentering gaan brengen, zijn er preventieve beperkingen nodig.
Sabic produceert wereldwijd kunststof en heeft onder meer een fabriek in Bergen op Zoom. De provincie verleende voor die locatie in 2002 een vergunning voor de productie van plastics, producten op basis van siliconen en composieten uit polymeer grondstoffen en vezelmatten. In de jaren daarop verleende de provincie een groot aantal omgevingsvergunningen voor veranderingen binnen en uitbreidingen van de fabriek. In 2016 kreeg het bedrijf voor de eerste keer een natuurvergunning.
Tweede natuurvergunning
De rechtbank zette in februari 2023 een streep door een andere natuurvergunning, die de provincie in mei 2022 had verleend. Daarmee zou het bedrijf een houtpelletgestookte biomassaverbrandingsinstallatie en een hete-oliefornuis mogen bouwen en in gebruik nemen. De provincie moest een nieuw besluit nemen op de aanvraag voor die vergunning. Het hoger beroep in die kwestie loopt nog.
Beroep tegen eerste natuurvergunning
In december 2021 verzocht de milieuvereniging aan de provincie om de natuurvergunning van 2016 deels in te trekken en deels te wijzigen. Op de locatie in Bergen op Zoom wordt fors minder stikstof uitgestoten dan is vergund in de natuurvergunning uit 2016. De vereniging maakt zich zorgen over de gevolgen van de uitstoot voor de nabijgelegen Natura 2000-gebieden Zoommeer, Markiezaat, Brabantse Wal en Westerschelde & Saeftinghe en wil dat de provincie de niet-gebruikte emissieruimte gaat beperken. In dat geval heeft Sabic een natuurvergunning nodig voor een nieuwe activiteit.
De provincie wees het verzoek van de milieuvereniging af. Kort gezegd stelt zij dat er geen mogelijkheid is om de vergunning deels in te trekken of aan te passen. De milieuvereniging stapte daarop naar de rechter.
Oordeel rechtbank
De Wet natuurbescherming (Wnb) biedt de mogelijkheid om beperkingen te stellen aan een reeds vergunde activiteit. De provincie is bevoegd om de natuurvergunning te wijzigen, omdat Sabic in de aanvraag voor de vergunning uit 2016 geen melding heeft gemaakt van de aanpassingen aan één van de installaties in haar project. Bovendien gaat het slecht met het Natura 2000-gebied Brabantse Wal en dat is een gewijzigde omstandigheid. De provincie is verplicht hier iets aan te doen.
Het is onvoldoende duidelijk of de landelijke of provinciale maatregelenpakketten hierin op tijd een kentering gaan brengen. Passende maatregelen kunnen ook preventief worden genomen en daarom draagt de rechtbank de provincie op om voor 28 februari 2025 een nieuw besluit te nemen. De rechtbank gaat er daarbij van uit dat in de tussentijd nieuw provinciaal beleid wordt vastgesteld over de intrekking en wijziging van natuurvergunningen. Dit kan de provincie bij het nieuwe besluit betrekken.
Als er geen nieuw intrekkingen- en wijzigingenbeleid wordt vastgesteld, geeft de rechtbank de provincie de aanwijzing om de natuurvergunning uit 2016 te wijzigen door een substantieel deel van de latende emissieruimte vanwege de installatie te beperken. Hierbij moet de provincie de correcte plannen over de ontwikkeling van activiteiten binnen het project van Sabic op korte termijn betrekken.