Schending sancties voortaan "EU-misdrijf"

De Raad van de Europese Unie heeft met eenparigheid van stemmen een besluit aangenomen om de schending van beperkende maatregelen toe te voegen aan de lijst van "EU-misdrijven" die in het Verdrag betreffende de werking van de EU staat.

De EU heeft vastberaden gereageerd op de niet-uitgelokte en ongerecht­vaardigde oorlog van Rusland tegen Oekraïne. Op de invasie volgde een ongezien aantal sancties om de Russische economie te raken en Rusland te dwarsbomen in zijn pogingen om deze agressie voort te zetten. De uitvoering van die sancties vergt een gezamenlijke inspanning en het besluit van vandaag is een essentieel instrument tegen pogingen om deze maatregelen te omzeilen.

Pavel Blažek, Tsjechisch minister van Justitie

Na de Russische aanval op Oekraïne heeft de EU een aantal beperkende maatregelen genomen waarvan zij het essentieel vindt dat ze volledig worden uitgevoerd. Momenteel hanteren de lidstaten uiteenlopende definities van wat een schending van beperkende maatregelen inhoudt, en welke sancties er bij schendingen moeten worden toegepast. Dat kan ertoe leiden dat sancties op verschillende manieren worden uitgevoerd en dat ze worden omzeild, waardoor bepaalde personen dan nog steeds aan hun geblokkeerde tegoeden kunnen en bepaalde regimes toch nog worden gesteund.

De schending van beperkende maatregelen toevoegen aan de lijst van EU-misdrijven is de eerste van 2 stappen om ervoor te zorgen dat sancties in de hele EU in dezelfde mate worden gehandhaafd, en dat pogingen om ze te omzeilen of overtreden, worden ontmoedigd.

Volgende stappen

Na de aanneming van dit besluit zal de Europese Commissie een voorstel voor een richtlijn indienen met minimum­voorschriften voor de bepaling van strafbare feiten en sancties bij de schending van beperkende maatregelen van de EU. Het is daarna aan de Raad en het Europees Parlement om dit ontwerp te bespreken en aan te nemen.

Achtergrond

Volgens artikel 83, lid 1, VWEU kunnen het Europees Parlement en de Raad minimum­voorschriften aannemen voor de bepaling van strafbare feiten en sancties voor bijzonder zware misdrijven met een grens­overschrijdende dimensie. Daaronder vallen momenteel: terrorisme, mensen­handel en seksuele uitbuiting van vrouwen en kinderen, illegale drugshandel, illegale wapen­handel, het witwassen van geld, corruptie, de vervalsing van betaal­middelen, computer­criminaliteit en de georganiseerde criminaliteit.

Op 25 mei 2022 diende de Europese Commissie een voorstel in voor een besluit om de schending van beperkende EU-maatregelen aan dat rijtje toe te voegen.

Print Friendly and PDF ^