Slimme technieken als antwoord op de Financial Economic Crime crisis
/Financiële instellingen spelen een belangrijke rol bij de bestrijding van financieel-economische criminaliteit (FEC). In de rol van poortwachter zijn zij verantwoordelijk voor het herkennen, rapporteren of zelfs weren van ongebruikelijk gedrag. Door toegenomen verwachtingen vanuit de toezichthouder1 alsook de samenleving wordt de druk op de financiële sector om FEC te beheersen steeds groter. Als reactie daarop hebben veel financiële instellingen zeer omvangrijke initiatieven opgestart met als doel om (nog) meer ongebruikelijke transacties en cliënten te detecteren. De invulling van deze projecten is doorgaans het opschalen van de bestaande anti-money laundering (AML) en sanctieteams of het inrichten van omvangrijke projectteams. De trend is duidelijk: er wordt meer en meer personeel aangetrokken om de risico’s te mitigeren. In een recent artikel wordt beschreven dat bij een van de Nederlandse grootbanken inmiddels een tiende van het volledige werknemersbestand bezig is met het doorlichten van cliënten en het speuren naar financiële criminaliteit. Met de alsmaar toenemende investeringen, zonder dat duidelijk is welke inspanningen nodig zijn om de risico’s goed te mitigeren, kan worden gesteld dat de compliance op het gebied van FEC zich in een crisis bevindt. Kunstmatige intelligentie, vaak aangeduid met de Engelstalige term artificial intelligence (AI), is het vermogen van een computer om taken uit te voeren die voorheen voorbehouden waren aan intelligente wezens: de mens. Deze algoritmes bleven veelal binnen de muren van de universiteit. Echter, in toenemende mate weten de wetenschappelijke technieken zich te bewegen richting onze tastbare samenleving. Zo ook als toepassing bij het bestrijden van FEC. Een mogelijke oplossing voor de huidige crisis op het gebied van FEC-compliance zou kunnen liggen in het opzetten van een (volledig) andere inrichting van de poortwachtersfunctie. AI zou daar een grote rol bij kunnen spelen. Maar wat kan er allemaal met AI en wat zijn de voordelen van het inzetten van deze technieken? Is AI een noodzaak om het hoofd te bieden aan de crisis waar financiële instellingen mee worstelen?
In dit artikel zetten de auteurs een aantal technieken uiteen die geschikt zijn om te gebruiken bij de bestrijding van FEC en maken zij duidelijk hoe deze waarde toe kunnen voegen. Vanwege de grote toegevoegde waarde van deze technieken voor transactiemonitoring en sanctiescreening diepen de auteurs deze onderwerpen verder uit. Ook besteden zij aandacht aan de nadelen en risico’s van het gebruik van AI in het kader van FEC-compliance.
Lees verder:
Slimme technieken als antwoord op de Financial Economic Crime crisis door drs. R.M.H. van Hooff, J. van Schijndel MSc en M.E.N. van Santbrink MSc in Tijdschrift voor Compliance