Strafbeschikking opgelegd aan bouwbedrijf na dodelijk arbeidsongeval in Amstelveen

Op 20 juni 2023 overleed een 63-jarige medewerker van een bouwbedrijf na een noodlottig arbeidsongeval. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dat bouwbedrijf een strafbeschikking opgelegd in de vorm van een boete van 65.000 euro. Ook zal het bedrijf 7.500 euro doneren aan de voetbalvereniging waar het slachtoffer voor zijn overlijden een belangrijke rol vervulde.

Noodlottig ongeval

Tijdens werkzaamheden aan een appartementencomplex in Amstelveen is de 63-jarige werknemer van het bouwbedrijf bekneld geraakt onder twee Hout Skeletbouw elementen (HSB-elementen). De twee elementen stonden verticaal op een transportbok om later omhoog gehesen te worden. Een collega van het slachtoffer heeft een ladder tegen deze elementen aangezet en is de ladder opgeklommen om de aanwezige hijsvoorziening te verlengen. Daarop zijn de twee elementen, en ook de transportbok, omgevallen. Het slachtoffer liep op dat moment achter de  transportbok langs, is bekneld geraakt en is dezelfde dag aan zijn verwondingen overleden. Het OM neemt het bouwbedrijf kwalijk dat zij de gebruiksaanwijzing van de fabrikant van de elementen niet heeft opgevolgd en geen aanvullende maatregelen heeft getroffen om de transportbok met daarop de elementen beter te stabiliseren. Des te meer omdat is vastgesteld dat eerder ook al elementen van een bok zijn afgevallen. Ook had het bedrijf het gebied rondom de bok tijdens de (voorbereidende) hijswerkzaamheden moeten afzetten.

Strafbeschikking

Na onderzoek van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), stelt het OM vast dat het bedrijf de Arbeidsomstandighedenwet heeft overtreden. Deze wet stelt de veiligheid, gezondheid en het welzijn van werknemers centraal, waarvoor de werkgever zorg dient te dragen en voorschriften dient na te leven. In dit geval is het bedrijf tekort geschoten in de verantwoordelijkheid om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Het OM legt het bedrijf een strafbeschikking op in de vorm van een geldboete van 65.000 euro. Het is de expliciete wens van de nabestaanden van het slachtoffer dat een bedrag van 7.500 euro wordt gedoneerd aan de voetbalclub waar het slachtoffer voor zijn overlijden een belangrijke rol vervulde. Het OM ondersteunt deze wens en brengt dat bedrag (ter donatie) in mindering op het boetebedrag.

Aanpassingen en bewustwording

Het bouwbedrijf heeft in de tussentijd een aantal maatregelen getroffen: de werkwijze voor opslag en hijsen van elementen is aangepast, er zijn intern en extern presentaties gegeven over de gevaren van deze handelingen en het bedrijf is in gesprek met (toe)leveranciers van elementen om bewustwording over het veiligheidsaspect van leveringen te vergroten. Naast het betalen van de opgelegde boete zal het bedrijf één jaar na de strafbeschikking een rapportage opleveren met een overzicht van de nadere getroffen maatregelen verband houdend met het ongeval en acties richting de branche. Dit alles in acht nemend, vindt het OM deze strafbeschikking een passende afdoening.

Bron: OM

Print Friendly and PDF ^