Toekomstige regulering van crypto-uitgevers en cryptodienstverleners: hoofdlijnen
/De Europese Commissie heeft de afgelopen jaren diverse actieplannen opgesteld. Een van die plannen is het ‘FinTech’-actieplan van maart 2018 waarin ook aandacht was besteed aan de opkomst van cryptovaluta en de noodzaak van cyberbeveiliging. In dat kader vroeg de EC aan EBA en ESMA om de toepasbaarheid en geschiktheid van het toen bestaande EU-reguleringskader voor financiële diensten met betrekking tot cryptoactiva (ook wel ‘tokens’ genoemd) te beoordelen. In hun in januari 2019 uitgebrachte advies werd opgemerkt dat sommige cryptoactiva misschien wel binnen het toepassingsgebied van de bestaande EU-wetgeving vallen, maar dat het niet altijd eenvoudig is om die wetgeving op deze activa toe te passen. Tegelijkertijd beklemtoonden EBA en ESMA dat – afgezien van EU-wetgeving ter bestrijding van witwaspraktijken en terrorismefinanciering – de meeste cryptoactiva buiten het toepassingsgebied van de EU-wetgeving inzake financiële diensten vallen en dus niet onderworpen zijn aan bepalingen inzake onder meer consumenten- en beleggersbescherming en marktintegriteit, ook al houden zij op die punten risico’s in. Als vervolg op het ‘FinTech’-actieplan verscheen in september 2020 de ‘EU-strategie voor het digitale geldwezen’. Onderdeel daarvan is een verordeningvoorstel betreffende markten voor cryptoactiva: MiCA, afkorting van ‘Markets in Crypto-assets’. Over het MiCA-voorstel wordt nog beraadslaagd in de Raad en zeer waarschijnlijk zullen nog wijzigingen worden aangebracht gelet op de reacties op het voorstel. Na de definitieve vaststelling zal lagere (gedelegeerde) regelgeving moeten worden opgesteld. De verwachting is dat de MiCA-regels niet voor 2023 van toepassing zullen zijn.
In deze bijdrage worden slechts enkele onderdelen van het MiCA-voorstel belicht: de doelstellingen, de reikwijdte, de vergunningplicht voor (bepaalde) uitgevende instellingen van crypto’s en aanbieders van cryptodiensten en de uitzonderingen daarop alsmede de bepalingen ter voorkoming van marktmisbruik.
Lees verder:
Toekomstige regulering van crypto-uitgevers en cryptodienstverleners: hoofdlijnen door C.M. Grundmann-van de Krol in Ondernemingsrecht