Veroordelingen voor omkoping door ex-medewerkers SNS Property Finance
/Oud-directielid van SNS Property Finance (SNSPF), Buck Groenhof, is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een tweede hoofdverdachte, Pieter G. uit Haren, kreeg 15 maanden waarvan 5 maanden voorwaardelijk. De mannen worden veroordeeld voor het deelnemen aan een criminele organisatie, omkoping, witwassen en valsheid in geschrift. Een derde verdachte uit Haren kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een taakstraf van 240 uur voor zijn aandeel. Aan zes andere medeverdachten zijn taakstraffen tussen de 80 uur en 240 uur opgelegd.
Het vonnis valt een stuk milder uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie. Het OM had tegen alle negen verdachten celstraf geëist, oplopend tot vier jaar cel tegen Buck Groenhof.
Werkwijze
De drie verdachten benaderden verschillende personen om werkzaamheden te gaan verrichten voor SNSPF. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat de verdachten een deel zouden ontvangen van het uurtarief dat de via hun eigen ondernemingen ingehuurde personen van SNSPF betaald kregen. De verdachten maakten valse facturen op met als omschrijving ‘advies’ of 'advieswerkzaamheden’. Enkele medeverdachten kregen ook zelf een vergoeding voor de introductie van nieuwe medewerkers bij SNSPF. De ontvangen geldbedragen werden door de ingehuurde personen witgewassen door in hun administratie de bedragen als legale inkomsten in te boeken.
Vrijspraak oplichting en verduistering
De rechtbank legt lagere straffen op dan door het Openbaar Ministerie is geëist onder meer omdat de verdachten worden vrijgesproken van oplichting van SNSPF en verduistering. Ze zijn daarvan vrijgesproken omdat niet bewezen is verklaard dat SNSPF tot betaling van de uurtarieven is overgegaan doordat de verdachten aan SNSPF een valse voorstelling van zaken hebben gegeven. De rechtbank constateert dat SNSPF kennelijk bereid was om de gevraagde tarieven te betalen.
Integriteit geschaad
Hoewel SNSPF niet is opgelicht, is de integriteit van SNSPF door de handelwijze van de verdachten wel ernstig geschaad, aldus de rechtbank. Door de betaling van de geldbedragen te verzwijgen, ontstond een risico op belangenverstrengeling. Als medewerkers van een professionele organisatie in de bankwereld hadden de verdachten zich daarvan juist zeer bewust moeten zijn. Het grote vertrouwen dat SNSPF in de verdachten in het algemeen, en in één van de hoofdverdachten als directielid in het bijzonder stelde, hebben zij op ernstige wijze geschaad. De rechtbank neemt dit verdachten zeer kwalijk en legt daarom gevangenisstraffen en taakstraffen aan verdachten op.
Ondernemingen
Aan de ondernemingen van verdachten, zijn geldboetes opgelegd van € 5.000,- tot € 50.000,-. Bij deze ondernemingen zijn ook vorderingen tot ontneming vanwederrechtelijk verkregen voordeel toegewezen tot een totaalbedrag van ruim 2 miljoen euro.