Vier jaar cel en hoge boete geëist tegen ‘professionele' bouwer nep-sites
/“Dankzij mij is er een bepaalde kwaliteit gekomen.” “Ik heb wel de norm gezet in Nederland.” Deze verdachte heeft niet-technisch onderlegde criminelen phishing panels geleverd waarop nep-sites van vooral banken draaiden, en daarmee konden die groeperingen bankrekeningen leegtrekken. ‘Cybercrime as a service’, aldus de officier van justitie. Hij eiste donderdag vier jaar cel en een boete van 50.000 euro tegen een 20-jarige man uit Almelo die wordt gezien als een belangrijke facilitator van cybercrime.
De jongeman werd in oktober 2020 in zijn woning in Almelo aangehouden. Onder zijn stoel had hij een geladen vuurwapen voor het grijpen, en de woning werd met camera’s bewaakt.
Telegram
Hij wordt ervan verdacht aan bijna vijftig aparte personen of (criminele) organisaties de phishing panels te hebben geleverd. De verdachte communiceerde veelal met zijn klanten via Telegram. Daar beheerde hij een aantal kanalen waar hij ‘adverteerde’ met zijn criminele handelswaar. Betaling moest gebeuren in bitcoins. De officier van justitie kondigde ook nog een ontnemingsvordering van ruim 40.000 euro aan.
Nickname
Het cyberteam van de politie eenheid Den Haag, onder leiding van een cyberofficier van justitie, kwam de verdachte die in de criminele wereld bekend stond als Haiku, op het spoor naar aanleiding van een ander onderzoek in deze regio. In die zaak wordt een criminele organisatie ervan verdacht nietsvermoedende slachtoffers zo’n 200.000 euro afhandig te hebben gemaakt. Haiku wordt er overigens van verdacht ook zelf een phishing panel te hebben geëxploiteerd. Daarnaast wordt hij ervan verdacht duizenden wachtwoorden en namen te hebben verzameld die geschikt waren voor het plegen van computervredebreuk.
Schade
Met de door Haiku geleverde panels zouden criminelen tussen de 5 en 10 miljoen euro verdiend hebben, vanaf januari 2019 tot aan zijn aanhouding in oktober 2020. Overigens lijken zogenoemde Haiku-panels ook al voor 2019 te hebben bestaan. Eén afnemer zou er volgens de verdachte zelf een miljoen euro mee verdiend hebben. Die schade is vooral door de banken geleden maar belangrijker is, aldus de officier van justitie, dat door cybercrime en de panels van de verdachte het vertrouwen in het betalingsverkeer terugloopt. En dat vertrouwen is van groot belang in een digitale samenleving.
De onderzoeken naar de afnemers van de verdachte zijn nog gaande. OM en politie eenheid Den Haag gaan aan andere regio’s onderzoeksinformatie overdragen waarmee verdachten kunnen worden aangehouden.
Bron: OM