Wet Vifo: praktijkervaringen na eerste jaar FDI-toezicht in Nederland
/Sinds bijna een jaar moeten partijen bij M&A transacties niet alleen rekening houden met het mededingingsrecht, maar ook met het regime van de Wet veiligheidstoets investeringen, fusies en overnames (“Wet Vifo”). Op basis van de Wet Vifo moeten overnames van – en investeringen in kritieke en sensitieve sectoren per 1 juni 2023 namelijk ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Bureau Toetsing en Investeringen (“BTI”). In het Engels wordt deze vorm van investeringstoetsing ook wel Foreign Direct Investment (“FDI”) screening genoemd.
Vanaf het begin heeft de nieuwe wetgeving geleid tot onzekerheid over de toepassing van de regels door het BTI. Zo was het bijvoorbeeld onduidelijk of ook toeleveranciers en afnemers van partijen die actief zijn op het gebied van sensitieve technologie onder de reikwijdte van de wet vielen. Daarnaast vroegen partijen zich af welke stappen zij konden nemen om het meldingstraject zo kort mogelijk te houden en welke factoren mogelijk voor complicaties in het meldingsproces zouden kunnen zorgen.
Een aantal van deze onduidelijkheden is in de praktijk uitgekristalliseerd, met name dankzij het BTI dat verschillende handleidingen en een FAQ-document heeft gepubliceerd teneinde marktpartijen meer guidance te geven.
Tegelijkertijd zien we dat in de M&A community nog veel vragen leven over onder meer het toepassingsbereik van de Wet Vifo: wanneer moet een transactie wel of niet worden gemeld?
Lees verder: