Kamervragen na oproep Openbaar Ministerie om verbetering corruptiewetgeving

Op 4 februari zijn kamervragen gesteld door Kamerlid Van Nispen (SP) aan de Minister van Justitie en Veiligheid over de oproep van het Openbaar Ministerie om de wetgeving tegen corruptie te verbeteren. Het Openbaar Ministerie vindt dat er te weinig wettelijke mogelijkheden zijn om ambtenaren en politici voor corruptie te vervolgen, en wil dit aankaarten bij het ministerie van Justitie. Directe aanleiding is een tot nu toe onbekend corruptieonderzoek naar VVD’er Neelie Kroes. Dat onderzoek zet het OM niet voort omdat de Nederlandse wetgeving niet toereikend zou zijn om er een zaak van te maken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders: Onvoldoende naleving van de Wet bescherming klokkenluiders

Werkgevers, met name in de zorg, cultuur, overheid, onderwijs en het MKB, voldoen niet altijd aan de Wet bescherming klokkenluiders (Wbk). Dat schrijft het Huis voor Klokkenluiders in haar Jaarplan 2025. Vanuit verschillende sectoren ontvangt het HvK signalen dat nog niet alle werkgevers zich aan de Wbk houden. Ook bepaalde groepen medewerkers, zoals zzp’ers en platformmedewerkers ervaren niet altijd de juiste bescherming. Werkgevers houden zich vaak niet aan de Wbk, omdat zij er niet bekend mee zijn, niet goed weten hoe ze aan de verplichtingen moeten voldoen of hier geen prioriteit aan geven. Sommige werkgevers lijken bewust de wet te negeren.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Staat mocht onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter uitvoeren na meldingen ongewenst gedrag

Het Presidium en de Griffier van de Tweede Kamer mochten een onderzoek laten uitvoeren naar het gedrag van een voormalig Kamervoorzitter na anonieme meldingen van ongewenst gedrag. Dat volgt uit een uitspraak in een bodemprocedure bij de rechtbank Den Haag. Het Presidium, de Griffier en de onderzoekers hebben voldoende voldaan aan de zorgplicht die ze hadden tegenover de voormalig Kamervoorzitter. De rechtbank geeft geen oordeel over de inhoud van de publicaties over de samenvatting van het onderzoek, omdat dit via de door de wetgever voorgeschreven procedure aan de orde moet worden gesteld.

Read More
Print Friendly and PDF ^

The new Dutch act on international sanctions measures: a first analysis

In response to the unprecedented sanctions against Russia and the corresponding increase in political attention to sanctions in general, the Netherlands has deemed it necessary to recently propose a new Dutch act on sanctions implementation, the Wet Internationale Sanctiemaatregelen ('Wis'). This article highlights some of the most significant changes following from the Wis that will reshape the Dutch landscape of sanctions compliance and will affect compliance officers throughout the market, but particularly those working at corporates, law firms and accounting firms. This article provides an overview of the comments the market has given on the legislative proposal and summarises the impact of the Wis on compliance functions.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Van CEO tot werknemer: Wie is verantwoordelijk?

In het strafrecht draait alles om schuld en verantwoordelijkheid. Wie wist wat, wie had moeten ingrijpen, en wie kan daadwerkelijk aansprakelijk worden gesteld? Het concept van feitelijk leidinggeven vormt hierbij een cruciaal juridisch criterium als het gaat om de vraag wie persoonlijk verantwoordelijk is voor het strafbare handelen van een rechtspersoon. Het OM geeft de rechtspersoon graag een gezicht. Maar wie moet dat gezicht zijn? De recente zaken rond voormalig ING-topman Ralph Hamers en de sanctieovertredingen bij de bouw van de Krimbrug laten zien hoe genuanceerd het begrip feitelijk leidinggeven is.

Read More
Print Friendly and PDF ^