De Wet open overheid en het straf(proces)recht: op gespannen voet?

Een jaar geleden trad de Wet open overheid (Woo) in werking. Met de komst van de Woo is beoogd de overheid (nog) transparanter te maken en overheidsinformatie die berust bij bestuursorganen (nog) toegankelijker. Tot die bestuursorganen behoort eveneens de Minister van Justitie en Veiligheid. Onder de Minister valt onder meer het openbaar ministerie. Journalisten en betrokkenen verzoeken steeds vaker om openbaarmaking van informatie die het openbaar ministerie heeft vergaard in het kader van strafrechtelijke onderzoeken. En dat, terwijl deze strafrechtelijke informatie vaak zeer gevoelige gegevens betreft die de betrokken individuen of entiteiten bij openbaarmaking grote schade kunnen berokkenen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Toetsing aan het evenredigheidsbeginsel: gemeente mocht intrekking bijstand niet handhaven

Centrale Raad van Beroep 25 april 2023, ECLI:NL:CRVB:2023:679

De gemeente Rotterdam heeft de bijstandsuitkering van een inwoner van die gemeente ingetrokken. De inwoner had binnen de gestelde termijn geen bankafschriften verstrekt. Daarom had de gemeente de bijstand opgeschort. Dit betekent dat deze inwoner de bijstand niet krijgt uitbetaald, zolang zij geen bankafschriften inlevert. Na een nieuwe termijn had zij nog steeds niets van zich laten horen. De gemeente heeft de bijstand daarom ingetrokken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Bijstandsgerechtigde kan voortaan met pinopnames gokinkomsten aannemelijk maken

Iemand die bijstand ontvangt en gokt, kan voortaan aan de hand van pinopnames in een gokinstelling aannemelijk maken welke bedragen hij of zij heeft ontvangen. De Centrale Raad van Beroep (CRvB) komt tot dit oordeel. Hierdoor kan het recht op bijstand worden vastgesteld. Een bijstandsgerechtigde hoeft dus niet meer de volledige bijstand terug te betalen over de maanden waarin hij of zij in een gokinstelling heeft gegokt.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Belastingdienst mag informatie delen met het oog op de Wet Bibob voorafgaand aan onderzoek

Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State 29 maart 2023,
ECLI:NL:RVS:2023:1254

In het Advies van de Afdeling advisering staat dat er nog geen brede wettelijke grondslag is voor de verwerking en verstrekking van persoonsgegevens tussen alle partners binnen het RIEC. Dit kan echter niet leiden tot vernietiging van de besluitvorming van de burgemeester, omdat de verstrekkingen tussen de Belastingdienst, het Bureau en de burgemeester wel een wettelijke grondslag hadden. Gelet op Afdeling 2 van Hoofdstuk 8 van de AWR mag de Belastingdienst gegevens verwerken en deze gelet op artikel 12, eerste en tweede lid, aanhef en onder c, gelezen in samenhang met artikel 27, eerste lid, aanhef en onder a, artikel 9, eerste lid, en artikel 3 van de Wet Bibob later ook verstrekken aan het Bureau, wanneer dat een advies moet geven aan een bestuursorgaan zoals in dit geval de burgemeester.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Afdeling gaat om: uitbreiding evenredigheidstoetsing in VOG-zaken. Ook omstandigheden waaronder strafbaar feit heeft plaatsgevonden moeten worden betrokken bij het besluit.

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State 29 maart 2023, ECLI:NL:RVS:2023:1249

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft geoordeeld dat de minister voor Rechtsbescherming ook de omstandigheden waaronder een strafbaar feit heeft plaatsgevonden moet betrekken bij een besluit over een verklaring omtrent het gedrag (VOG). De minister stelde zich op het standpunt dat hij dat, volgens zijn eigen beleidsregels, alleen hoeft te doen als hij twijfelt of een VOG kan worden verleend. In het verleden heeft de Afdeling dit standpunt van de minister gevolgd. De Afdeling is dus omgegaan.

Read More
Print Friendly and PDF ^