Artikel: Geen verschoningsrecht officier van justitie in civiele procedure

Door de Hoge Raad (HR) werd in deze zaak beslist dat noch uit de tekst of strekking van artikel 7 Wet politiegegevens (Wpg) of uit de wetsgeschiedenis verhelderend kan worden afgeleid dat door de wetgever is afgewogen of uit deze bepaling een verschoningsrecht voortvloeit voor een officier van justitie. Hierdoor kan – aldus de Hoge Raad – een getuigplicht zoals is bepaald in artikel 165 lid 2 onder b Rv de geheimhoudingsplicht van artikel 7 Wpg opzijzetten. Door dit arrest zal de vraag wanneer een officier van justitie volgens de rechter-commissaris niet op vragen in een civiele procedure hoeft te antwoorden wellicht de gemoederen gaan bezighouden. Dit lijkt daarom met guidance van de wetgever nader onderzoek te vergen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek naar corruptie via overpricing

De FIOD heeft op 6 november een 64-jarige man uit de gemeente Waalwijk aangehouden. Hij wordt verdacht van niet-ambtelijke omkoping en valsheid in geschrift. Vermoedelijk heeft de man het bedrijf, waarvoor hij werkzaam was, voor een levering van goederen een hogere prijs laten betalen dan de leverancier heeft geoffreerd. De verdenking is dat de verdachte via een factuur een vergoeding aan de leverancier in rekening heeft gebracht om het verschil tussen de afgesproken prijs en de (hogere) betaalde prijs te compenseren. Zo zou hij persoonlijk voordeel hebben gehad van de overpricing ten koste van het bedrijf waarvoor hij werkte.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Corrumperen door doneren? Een bespreking van het vonnis De Mos

Deze noot bespreekt het vonnis van de rechtbank Rotterdam inzake de politicus Richard de Mos (c.s.) en enkele ondernemers. Zij werden verdacht van omkoping door het aannemen respectievelijk doen van donaties aan de partij van De Mos. De rechtbank sprak alle verdachten vrij van die verdenking. Deze noot gaat in op het juridisch kader rond partijdonaties en de vraag of en wanneer een partijdonatie als gift in de zin van de omkopingsbepalingen kan worden aangemerkt. Conclusie van deze noot is dat de jurisprudentie daar meer ruimte voor biedt dan de vrijspraak tot uitdrukking brengt. Een "status aparte" voor partijdonaties binnen de omkopingsbepalingen lijkt ook overbodig.  

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Allemaal recht doen aan het verschoningsrecht

De discussie over het verschoningsrecht is verhard en eenzijdig gericht op hoe de opsporende overheid met dat recht omgaat. Afgelopen februari zag Hof Den Haag zelfs aanknopingspunten om officieren van justitie te vervolgen wegens schending van het verschoningsrecht. Die beschikking scherpt de blik zodanig dat je als aanklager elke inbreuk op het verschoningsrecht gewaar begint te worden. Daardoor daalt het besef in dat we allemaal recht moeten doen aan het verschoningsrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Anti-Corruptie Congres 2023: Van De Mos tot Europa

Vrijdag 24 november 2023 | 9.30 - 17.15 uur

Het Anti-Corruptie Congres staat dit jaar in het teken van ambtelijke omkoping. Niemand zal de volledige vrijspraak in de zaak De Mos e.a. zijn ontgaan. Hét moment om in te zoomen op dit onderwerp. Van de elementen die bijdragen aan het ontstaan van ambtelijke corruptie tot aan de opsporing ervan door de Rijksrecherche met het Openbaar Ministerie. Antwoord wordt gegeven op de vraag hoe het doen van partijdonaties zich verhoudt tot oogmerk / opzet uit onze omkopingsbepalingen en verkend wordt wanneer ombudspolitiek omslaat naar corruptie. En wie worden er aangemerkt als ambtenaar? Maar wat nu als je niet wist dat je ambtenaar was? Wanneer ben je verontschuldigbaar onwetend over je ambtelijke hoedanigheid en kan je een beroep doen op AVAS? De allerlaatste ontwikkelingen worden besproken, zo ook het het in mei 2023 aangekondigde Europees Anti-corruptie pakket met voorstel voor nieuwe EU-corruptierichtlijn. Wat zijn de gevolgen voor Nederland? Kunnen we meer strafbaarstellingen verwachten en hogere straffen?

Read More
/Source
Print Friendly and PDF ^