Civielrechtelijke afdoening van online fraude

Ruim 9 procent van de Nederlandse bevolking werd in 2023 slachtoffer van online fraude. Binnen het strafrecht is de kans op genoegdoening voor deze slachtoffers echter beperkt. Dit onderschrijft de noodzaak dat er inzicht moet komen in de civielrechtelijke afdoening van online fraude, diens gevolgen voor slachtoffers, daders, betrokken instanties en de maatschappij en de mogelijkheden om eventuele risico’s te verkleinen. Omdat dit inzicht tot op heden zeer beperkt is, is het lectoraat Cybercrime & Cybersecurity van de Haagse Hogeschool in samenwerking met een consortium van praktijkpartners gestart met een onderzoeksproject waarin de civielrechtelijke afdoening van online fraude centraal staat.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Financieel-strafrechtelijke onderwerpen uit het hoofdlijnenakkoord 2024-2028 op een rij

De zomerperiode biedt een goede gelegenheid om terug te blikken én vooruit te kijken. Op 16 mei 2024 hebben de PVV, VVD, NSC en BBB een hoofdlijnenakkoord bereikt. Hoewel de uitwerking van de plannen tot een regeerakkoord nog op zich laat wachten, kan op basis van het hoofdlijnenakkoord al vooruit worden gekeken naar de aandachtspunten van de komende jaren van de regering en dan met name onderwerpen die raken aan compliance en het financieel-economisch strafrecht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Zomerstop BijzonderStrafrecht

In verband met de vakantieperiode last BijzonderStrafrecht.nl een zomerstop in van maandag 15 juli t/m vrijdag 23 augustus. Vanaf maandag 26 augustus worden er weer nieuwsberichten op de website gepubliceerd. Uiteraard zijn we wel per e-mail en telefoon bereikbaar.

Read More
Print Friendly and PDF ^

OM eist 3,5 jaar cel tegen verdachte van cybercriminaliteit: ‘Impact van zaken als deze is enorm’

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van 3,5 jaar tegen een 26-jarige verdachte uit Assen die met een zelf ontwikkelde, multifunctionele cybercrimetool phishingaanvallen uitvoerde op onder meer klanten van een Zwols hostingbedrijf. De officier van justitie vandaag voor de rechtbank in Zwolle: “De impact van cybercriminaliteit is enorm. Het ondermijnt het vertrouwen in instituties, bedrijven, mensen, cryptovalutamarkten en digitale technologie en is daarmee één van de meest bedreigende en angstaanjagende vormen van criminaliteit.”

Read More
Print Friendly and PDF ^

Hoe staat het met de integrale aanpak van cybercrime en digitale opsporing?

Cybercriminaliteit blijft een groeiend probleem in een steeds meer gedigitaliseerde wereld. De noodzaak voor een geïntegreerde aanpak wordt steeds duidelijker, waarbij preventie, verstoring, opsporing en vervolging centraal staan. Nederland voert sinds 2018 een actief beleid in de bestrijding van cybercriminaliteit, wat al tot verschillende successen heeft geleid.

Read More
Print Friendly and PDF ^