Kamer steunt invoeringswet Europees Openbaar Ministerie

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) voor de invoering van het Europees Openbaar Ministerie. De fracties van VVD, CDA, GroenLinks, PvdA, OSF, D66 en ChristenUnie steunden het wetsvoorstel, de fracties van PVV, Fractie-Nanninga, SP, 50PLUS, PvdD, SGP, FvD en Fractie-Otten stemden tegen.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Kamer debatteert over Europees Openbaar Ministerie

De Eerste Kamer debatteerde dinsdag 9 maart met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (J&V) over de invoering van het Europees Openbaar Ministerie (EOM). De Kamer stemt dinsdag 16 maart over het wetsvoorstel en de motie die senator Van Hattem (PVV) indiende om uit het Europees Openbaar Ministerie te treden.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

Raad neemt nieuwe regels aan om fraude beter te bestrijden

De Raad voor de Europese Unie heeft zijn standpunt in eerste lezing aangenomen over wijzigingen in de verordening over onderzoeken door het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF). De nieuwe regels moeten zorgen voor een vlotte samenwerking tussen OLAF en het Europees Openbaar Ministerie (EOM), dat begin 2021 operationeel zal worden. Ook zullen ze het kader voor OLAF-onderzoeken versterken.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De opsporings- en vervolgingscompetentie van het Europees Openbaar Ministerie in Nederland

Het Europees Openbaar Ministerie gaat ook in Nederland strafbare feiten opsporen en vervolgen die schade toebrengen aan de financiƫle belangen van de EU. Maar welke feiten precies? Hoe wordt zijn competentie afgebakend van de competentie van de nationale autoriteiten? En hoe wordt verzekerd dat het Europees OM niet alleen formeel, maar ook praktisch in staat is om de opsporingsonderzoeken uit te voeren waarvoor het bevoegd is? Deze bijdrage bespreekt de invoeringswet waarmee het Europees OM in de Nederlandse rechtsorde wordt ingebed, en de competentievragen die daarbij een rol spelen. Sommige punten zijn helder, maar andere leiden slechts tot vraagtekens.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Europese Hoofdaanklager: hoge werklast vanwege te behalen deadlines oprichting Europees Openbaar Ministerie (EOM)

Begin oktober heeft de JBZ-Raad plaatsgevonden. Daar heeft de Europese Hoofdaanklager (ECP) de laatste stand van zaken gepresenteerd. De ECP concludeerde dat de oprichting van het EOM een complexe taak is. Er is een hoge werklast vanwege strenge operationele deadlines en de meeste lidstaten hebben vooralsnog geen gedelegeerde Europese aanklagers. Tevens meende de ECP dat er meer financiƫle middelen nodig zijn om op volle capaciteit te kunnen functioneren vanaf de eerste operationele dag.

Read More
, , ,
Print Friendly and PDF ^