Aanpassing wetgeving turboliquidatie: Meer transparantie en rechtsbescherming bij snelle ontbinding bedrijven

Met turboliquidatie kunnen ondernemers snel en eenvoudig stoppen met hun bedrijf als het bedrijf niets meer van waarde bevat. Turboliquidaties kennen echter ook een risico op misbruik, vooral als er schulden achterblijven. Minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming neemt maatregelen voor meer transparantie, meer rechtsbescherming voor schuldeisers en om misbruik tegen te gaan. De turboliquidatie wordt hierdoor een geschiktere manier voor ondernemers om te kunnen stoppen. De maatregelen staan in de Tijdelijke wet transparantie turboliquidaties die op 15 november 2023 in werking is getreden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie

De Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie (hierna: Wet) wijzigt Boek 2 BW, de Faillissementswet en de Wet op de economische delicten met betrekking tot de turboliquidatie. Dit is een tijdelijke regeling voor twee jaar. De Wet behelst evenwel de optie om de maatregelen uit deze wet na ommekeer van deze twee jaar permanent in te voeren. De Wet vergroot de transparantie bij turboliquidatie. Hiermee wil de regering misbruik bij beëindiging van rechtspersonen via turboliquidatie voorkomen. Dit vooral in die gevallen waarin de rechtspersoon ophoudt te bestaan met achterlating van schulden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Doorzoekingen in onderzoek naar faillissementsfraude

De FIOD heeft op vrijdag 10 november meerdere doorzoekingen verricht in een onderzoek naar faillissementsfraude. Twee mannen van 53 en 57 jaar, beiden woonachtig in de regio Gooi en Vechtstreek worden verdacht van faillissementsfraude, het ernstig benadelen van een rechtspersoon en het schenden van de inlichtingen- en administratieplicht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

BFT en KNB informeren over corruptie en witwassen

Samen met de KNB heeft het BFT een informatiedocument opgesteld over corruptie en witwassen. Het doel hiervan is om notarissen en andere juridische dienstverleners te informeren over corruptie, bewust te maken van de risico’s die zij lopen om bij corruptie en witwassen van door corruptie verkregen gelden betrokken te raken en om hen handvatten te geven voor het herkennen hiervan.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Wetten die faillissementsfraude moeten voorkomen werken maar beperkt

Om faillissementsfraude te bestrijden en de maatschappelijke schade ervan te beperken, zijn de Wet versterking positie curator (2017) en de Wet civielrechtelijk bestuursverbod (2016) in werking getreden. Deze wetten bereiken de genoemde doelen niet of hooguit beperkt. Dat komt vooral doordat curatoren hun fraudeonderzoek moeten bekostigen uit de bezittingen (de boedel) van de (rechts)persoon die failliet is. Vooral bij frauduleuze faillissementen schieten deze middelen meestal te kort of zijn ze er helemaal niet. Dat blijkt uit het evaluatierapport van Regioplan in opdracht van het WODC.

Read More
Print Friendly and PDF ^