Franse AFA en PNF publiceren gids voor interne corruptieonderzoeken

De Frans AFA en PNF hebben in samenwerking een gids opgesteld die tot doel heeft ondernemingen te informeren over het opzetten en toepassen van een intern systeem voor corruptiebestrijding, met inachtneming van individuele rechten en vrijheden. Het beschrijft de feiten die het instellen van het interne onderzoek rechtvaardigen, de voorwaarden voor de uitvoering ervan en de daaruit te trekken consequenties om deze organisaties te helpen zich deze specifieke praktijk beter eigen te maken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Voorwaarden aan zelfonderzoek

Sinds een aantal jaren is het niet ongewoon dat bedrijven die worden geconfronteerd met een verdenking van strafbare feiten niet afwachten waar het Openbaar Ministerie mee komt, maar zelf een onderzoek laten doen. Zo’n onderzoek kan op verschillende strafbare feiten zien, verschillende juridische en niet-juridische invalshoeken hebben en zijn bedoeld voor intern of (mede) voor extern gebruik. Vaak wordt het uitgevoerd door of onder leiding van advocaten. Onomstreden is deze praktijk zeker niet. Denk bijvoorbeeld aan de ophef, tot en met Kamervragen aan toe, over een zelfonderzoek naar belastingontduiking dat in opdracht van Baker Tilly Berk was verricht.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Publicatie WODC-rapport over zelfonderzoek en zelfmelden van fraude en corruptie door bedrijven

Op dinsdag 21 februari is het WODC-rapport over zelfonderzoek en zelfmelden van fraude en corruptie door bedrijven gepubliceerd. Het doel is het inventariseren van ervaringen met het zelfonderzoek en het zelfmelden van mogelijke financieel-economische criminaliteit door bedrijven in enkele andere landen, en de gepercipieerde opbrengsten en risico’s van het zelf (laten) onderzoeken en zelfmelden van mogelijk financieel-economische criminaliteit door bedrijven in Nederland. ​

Read More
Print Friendly and PDF ^

Artikel: Over geheimhoudingsbepalingen in televisieproductiecontracten en het melden van misstanden

Geheimhoudingsbepalingen versterkt met boeteclausules in televisieproductiecontracten zijn gebruikelijk, toelaatbaar en nuttig, maar kunnen nooit worden ingeroepen tegen het naar buiten brengen van misstanden. Er kan niettemin een chilling effect van uit gaan, in de zin dat de gecontracteerde geneigd kan zijn niet met misstanden naar buiten te treden uit vrees dat deze mogelijk onder de geheimhouding vallen. Het verdient daarom aanbeveling in de geheimhoudingsbepaling expliciet te benoemen dat deze niet ziet op het aan de kaak stellen van misstanden. Tevens wordt in deze bijdrage betoogd dat de recente misstanden in de televisiewereld producenten aanleiding zouden moeten geven de weg naar een externe vertrouwenspersoon open te stellen en dit tijdens besprekingen van het contract te benadrukken.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Op weg naar verdere (zelf-)regulering van het externe onderzoek door advocaten

Dit betreft een annotatie bij de uitspraak van de Raad van Discipline Amsterdam van 25 juli 2022 (ECLI:NL:TADRAMS:2022:140). De Raad heeft met zijn beslissing op duidelijke wijze de eisen aan de onafhankelijkheid van de advocaat als externe onderzoeker aangescherpt. De nieuwe eisen die de Raad stelt aan de onafhankelijkheid van de externe onderzoeker leveren volgens mij een bijdrage aan de kwaliteit en daarmee aan de geloofwaardigheid van een extern onderzoek. Er is weliswaar hoger beroep bij het Hof van Discipline mogelijk, maar aannemende dat de beslissing van de Raad standhoudt, is het duidelijk dat de advocaat moet kiezen tussen de pet op van advocaat-onderzoeker of die van advocaat rechtsbijstandverlener. Dit is echter slechts een aspect van het onderzoek door advocaten.

Read More
Print Friendly and PDF ^