Wet bescherming klokkenluiders aangenomen door Tweede Kamer

Op 20 december heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel voor de Wet bescherming klokkenluiders aangenomen. Tijdens de plenaire behandeling de week ervoor in de Tweede Kamer is een aantal amendementen ingediend. Een aantal daarvan is ook daadwerkelijk aangenomen waardoor de wettekst wijzigt op een zestal punten. Zo krijgt de afdeling onderzoek van het Huis voor klokkenluiders de bevoegdheid om via het bestuursrecht sancties op te leggen aan werkgevers.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Brief AP over implementatie Klokkenluidersrichtlijn: AP kan door gebrek aan middelen geen volwaardige uitvoering geven aan de richtlijn

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft op 2 december een brief gestuurd aan de leden van de Tweede Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken over de Implementatie Europese richtlijn bescherming klokkenluiders. De AP is aangemerkt als een van de ‘meldpunten’ voor vermoedens van misstanden en inbreuken. Niet geheel verrassend, want de regeling sluit goed aan op de AVG. De nieuwe regeling betekent voor de AP nieuwe werkzaamheden, zoals extra meldingen (dus bovenop de huidige AVG-klachten en tips). Daarnaast zal de Richtlijn naar verwachting leiden tot een verschuiving in het type meldingen; naar meer meldingen die de AP moet beoordelen en moet opvolgen. De Richtlijn stelt namelijk dat er voor alle meldingen die binnenkomen zorgvuldig moet worden beoordeeld of hieraan opvolging wordt gegeven.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Huis voor Klokkenluiders: onjuiste toepassing vertrekregeling door agentschap

De wijze waarop een agentschap van de rijksoverheid een vertrekregeling toepaste, heeft geleid tot een misstand met een maatschappelijk belang. Het agentschap is onzorgvuldig en niet rechtmatig omgegaan met overheidsgeld. Dat staat in een onderzoeksrapport van het Huis voor Klokkenluiders dat is gepubliceerd.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Geen schadevergoeding voor klokkenluider TNO

Gerechtshof Den Haag 8 november 2022, ECLI:NL:GHDHA:2022:2206

Het gerechtshof heeft geoordeeld over een zaak waarin een klokkenluider schadevergoeding van ruim 2 miljoen euro vordert van TNO. De schadevergoeding is afgewezen. De klokkenluider werkt sinds 2007 bij TNO en heeft in 2016 melding gedaan van vijf vermeende misstanden. TNO heeft de meldingen onderzocht en één (deel)melding gedeeltelijk gegrond bevonden. De klokkenluider is tijdens de afhandeling van zijn meldingen arbeidsongeschikt geworden.

Read More
Print Friendly and PDF ^

Onderzoek Huis voor Klokkenluiders: intensivist ziekenhuis benadeeld als gevolg melding vermoeden van misstand

Een intensivist die binnen een ziekenhuis een vermoeden van een misstand meldde is volgens het Huis voor Klokkenluiders benadeeld als gevolg van die melding. Dat staat in een onderzoeksrapport van het Huis voor Klokkenluiders dat is gepubliceerd. Volgens het Huis voor Klokkenluiders had de intensivist goede gronden voor een vermoeden van een misstand. Hiervan is op een juiste manier melding gemaakt. Bij het oppakken van de melding en bij de uitvoering van het interne onderzoek nam het ziekenhuis de interne klokkenluidersregeling echter niet in acht. Hierbij waren onder meer de onderzoekvragen niet duidelijk afgebakend, met het risico dat de focus op de melding verloren ging. Het Huis voor Klokkenluiders beschouwt dit als vormen van benadeling als gevolg van het melden van een misstandsvermoeden.

Read More
Print Friendly and PDF ^